Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er saken mot SOS Rasisme styrt av antikommunisme?

Er det god juss å la være å belyse en sak i sin helhet av skrekk for å politisere?

I RETTEN: Rettssak om medlemsjuks i SOS Rasisme i Haugaland tingrett. Tiltalte Kjell Gunnar Larsen (t.h), forsvarer Erik Lea og forsvarer John Christian Elden (t.v.) Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix
I RETTEN: Rettssak om medlemsjuks i SOS Rasisme i Haugaland tingrett. Tiltalte Kjell Gunnar Larsen (t.h), forsvarer Erik Lea og forsvarer John Christian Elden (t.v.) Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Rettssaken som nå foregår om medlemsjuks i SOS Rasisme, tok en pussig vending da hovedtiltalte Kjell Gunnar Larsens forsvarer advarte aktor mot å trekke foreningen «Tjen Folket» inn i saken. Jon Christian Elden insinuerte at TF blir trukket inn fordi den er en «politisk organisasjon man ikke liker», og antyder dermed at saken føres ut fra en antikommunistisk agenda.

Akkurat det er jo TFs eget argument, skal man dømme etter ferske, indignerte utspill om rettssaken på deres nylig oppdaterte hjemmeside. En hjemmeside som så plutselig ble stengt. Om det var klassefienden eller Elden som på denne måten fikk dempet oppmerksomheten rundt TFs skrekkvisjoner, kan man jo lure på.

Har det kommunistiske forbundet Tjen Folket noe i saken å gjøre? Vel, de er en hemmelig klubb for lojale sen-maoister som har hatt verv og interesser i SOS Rasisme siden bråket i AKP i 1997. Fram til da hadde AKP behandlet SOS Rasisme som en frontorganisasjon, og Tjen folkets primus motor Larsen klarte å få denne med seg da han ble ekskludert fra AKP.

Internt kalte TF-erne SOS Rasisme for «Honning». Larsen har i en tale offentliggjort av Dagbladet forklart hvordan SOS Rasisme skulle benyttes som frontorganisasjon etter prinsipper nedfelt av Stalins nære allierte Georgi Dimitrov på 30-tallet.

Frontorganisasjoner er viktige for kommunistiske organisasjoner. Det er der man kan påvirke dagsaktuell politikk, og det er der man finner egnede rekrutter som kan hentes inn til en engere krets. SOS Rasisme var et lavterskeltilbud for aktivitetslysten, progressiv ungdom. Den indre kretsen i TF var mer avansert og jobbet for å bygge et kommunistisk parti til å lede en revolusjon der det kapitalistiske tyranniet styrtes.

Påtalemyndigheten trenger ikke mislike denne politikken for å trekke TF inn i bedragerisaken. For det er motivet for bedrageriene som her er i spill. Noen personlig vinning for de tiltalte ser ikke ut til å foreligge. Kanskje det var TF som skulle nyte godt av eventuelt urettmessige statlige bevilgninger?

Det virker logisk. For når man lever i et borgerlig-kapitalistisk diktatur, må alt som kan skaffe ressurser til å styrte det, være bra. Derfor kan de tiltalte sitte helt rolig og høre på aktors påstander. Den maoistiske ideologien fritar dem for moralsk ansvar for eventuell sjonglering med medlemstall og kursrapportering. De har en høyere misjon.

Elden mente aktor heller burde «juridifisert» enn politisert saken. Det var vel et hint om at påtalemyndigheten ikke har styr på jussen, men blir også en oppfordring til ikke å belyse saken i sin helhet. Er det god juss? Aktoratet fikk uansett et gratis trumfkort på TFs hjemmeside, dersom de rakk å sikre seg en skjermdump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media