KOMMENTARER

Er samfunnsengasjert litteratur blitt barnslig?

Voksne leser selvbiografiske oppvekstskildringer, mens ungdommen løser verdensproblemer.

ENGASJERER: «Hunger Games»
ENGASJERER: «Hunger Games» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan har det blitt slik at voksne begraver seg i selvbiografiske oppvekstskildringer og jamring over middeklasselivets meningsløshet, mens yngre lesere konsentrerer seg om verdenssamfunnets største utfordringer?

Mangler i norsk skjønnlitteratur har vært diskutert på flere fronter de siste ukene. Først her i avisa, i et eget bokmagasin der vi spurte hva skjønnlitteraturen har å bidra med når vi skal forstå flyktningkrisa.

Et viktig tema på litteraturfestivalen på Lillehammer i forrige uke, men det er nesten merkelig fraværende i norsk fiksjonslitteratur, hvor brennbart det enn er.

Det samme gjelder klimakrisa. I et stort oppslag i forrige uke spurte Morgenbladet hvorfor den ikke har en mer sentral plass i norsk samtidslitteratur. En debatt på litteraturfestivalen tok det et hakk lenger, og spurte hvor det er blitt av engasjementet i samtidslitteraturen. Er ikke forfatterne interessert i politikk lenger? Hvor blir det av den store 22. juli-romanen?

Å etterlyse bøker om bestemt tematikk kan være risikabelt. Som kritiker Arne Borge påpekte i debatten, får vi sjelden det vi ber om. Men kanskje trenger vi ingen etterlysning, for alt dette engasjementet finnes allerede i rikt monn i norsk samtidslitteratur. Bare ikke der vi har lett etter det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer