MÅ BO RURALT: Hvis du ønsker fulle språkrettigheter som same må du bo i de rurale samiske områdene, selv om dine yrkesinteresser finnes på et annet sted, skriver innleggsforfatteren. Foto: NTB scanpix
MÅ BO RURALT: Hvis du ønsker fulle språkrettigheter som same må du bo i de rurale samiske områdene, selv om dine yrkesinteresser finnes på et annet sted, skriver innleggsforfatteren. Foto: NTB scanpixVis mer

Er samisk språklov rettferdig?

Dagens politikk kan ikke hevde å beskytte og fremme språkrettigheter for alle samer i lik grad som nordmenn ellers.

Meninger

Norge har en mørk historie i forholdet til sitt eget urfolk. Det er et faktum at den norske kulturen med tilhørende lover og regler ble påtvunget samene og kvenene og at etterfølgende politikk truet overlevelsen av deres språk og kulturer. For å kunne delta i det norske samfunnet ble Norges urfolk nødt til å fornorske seg.

Heldigvis oppsto et internasjonalt skifte i holdninger til verdens urfolk, også i Norge. Et skifte i politikken førte til en infrastruktur av samiske språkrettigheter som inkluderte rett til svar på samisk og utvidet rett til bruk av samisk. I praksis tok regjeringen en blyant og tegnet området som skulle tilhøre samene inn på et kart over Norge. Språkrettigheter skulle tilbys i det gitte området.

Jeg setter spørsmålstegn ved om denne infrastrukturen faktisk er rettferdig for alle samer. En nærmere titt på samisk språkpolitikk og lover, viser at vi fremdeles har grunn til bekymring.

Det finnes et paradoks. På grunn av at samene ble innlemmet i den norske staten, at samer nå selvfølgelig er norske statsborgere, og at samer forventes å delta i det norske samfunnet, er det jo naturlig at samer følger de samme trendene i den norske økonomien og arbeidsstyrken som andre nordmenn. Det vil si at de største økonomiske mulighetene - det være seg i oljeindustrien, finanssektoren eller kunnskapsøkonomien - stort sett finnes i de store byene utenfor det samiske forvaltningsområdet der samiskspråklige ikke har fulle språkrettigheter.

I praksis kan du ikke forvente de samme språkrettigheter dersom du er samisk, og har høye ambisjoner i det norske samfunn. Hvis du ønsker fulle språkrettigheter må du bo i de rurale samiske områdene, selv om dine yrkesinteresser finnes på et annet sted. Hvis du på grunn av ditt yrke, velger å bo utenfor forvaltningsområdet, kan dine barn ikke regne med å få opplæring på samisk. Dette er prisen samer utenfor forvaltningsområdet må betale.

Dette er ille nok for dem som migrerer fra forvaltningsområdet til urbane områder, men vi bør ikke glemme generasjonene av samer som blir oppvokst i byene. De får enda færre sjanser å bli kjent med sine urfolksspråk.

Er Norge fornøyd med denne ordningen? Jeg har ikke svaret. Jeg tror likevel at den nåværende infrastrukturen fortjener et kritisk blikk, dagens politikk kan ikke hevde å beskytte og fremme språkrettigheter for alle samer i lik grad som nordmenn ellers.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.