Er sauer ålreite dyr eller ikke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Fremtiden i våre hender (FIVH) driver et viktig bevisstgjøringsarbeid i forhold til klimaspørsmålet, og har også som regel god dokumentasjon for sine påstander. Det er derfor litt pussig at de og undertegnede skal bedrive avispolemikk om sauer og klimaeffekter. Noe skyldes kanskje litt for rask lesning av hva jeg skrev i mitt innlegg om rødt og hvitt kjøtt: Jeg skrev ikke at det ikke er noen forskjell på hvitt og rødt kjøtt i klimasammenheng, men at det «ikke først og fremst» er fargen det kommer an på. Og jeg benektet heller ikke at det er mer klimavennlig å spise grønnsaker, men regnskapet blir likevel annerledes om man regner klimautslipp pr. kalori og ikke pr. kilo (du skal spise mye kål for å bli mett!).

Det jeg etterlyste var fokus – ikke på fargen – men på produksjonsprosessen. Klimaproblemet dreier seg nemlig om langt mer enn klimagassutslipp fra sluttproduktet. Det kan være at utegående sauer isolert sett slipper ut mer klimagasser enn et tilsvarende kilo med kyllinger på kyllingfabrikken. Men da glemmer man hele prosessen rundt, for eksempel hva det koster (klimamessig) å produsere og transportere fôret, medisiner, innpakning, m.m. Jeg vil derfor fremdeles hevde at utegående sauer er klimavennlige dyr.

Det eneste «faktagrunnlaget» FIVH har for å påstå at sauehold er lite klimavennlig, er en rapport som ikke er anvendbar på norske forhold, der dataene er hentet fra en helt annen type landbruk enn norske utegående sauer (Williams, A.G. et al 2006). Den omhandler landbruk i England og Wales, der kun 1 % av saueholdet kan betegnes som «organisk». At FIVH ut fra dette kan påstå å ha «solide datagrunnlag» som motbeviser min påstand om kjøtt fra norske utegående, «organiske» sauer, er uforståelig. Jeg vil derfor anbefale FIVH å være litt mer forsiktig med å beskylde andre for ikke å argumentere redelig med fakta. Jeg vil også anbefale dem om å ikke ukritisk bruke forskningsresultater fra andre land på norske forhold. Det er akkurat denne måten å bruke forskning på som forkludrer klimadebatten. Og jeg håper jeg kan ha FIVH med meg i å etterlyse mer forskning på norske klimaeffekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer