DEBATT

Debatt: Seksualundervisning

Er seksualitet noe man kan undervise om uten å ha kompetanse?

Vi trenger en nasjonal dugnad for å bedre seksualundervisningen.

SEKSUALUNDERVISNINGEN, SVARET PÅ ALT: Artikkelforfatterne legger fram tre tiltak for en bedre undervisning. Bildet er hentet fra en tidligere reportasje om førskolelærere og læreres kompetanse på seksualundervisning i barnehage og på skole. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SEKSUALUNDERVISNINGEN, SVARET PÅ ALT: Artikkelforfatterne legger fram tre tiltak for en bedre undervisning. Bildet er hentet fra en tidligere reportasje om førskolelærere og læreres kompetanse på seksualundervisning i barnehage og på skole. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I den blå-grønne regjeringsplattformen kommer det tydelig fram ønske om bedre seksualitetsundervisning, forebygging av seksuell trakassering i skolen, sikring av LHBTIQ-personers rettigheter og at undervisning om seksualitet og grensesetting skal inn i barnehagene. Dette er glimrende prioriteringer, og Sex og Politikk ser fram til å bidra til å konkretisere disse målene.

Spesielt i disse #metoo-tider ropes det etter større satsing på forebyggende arbeid og seksualitetsundervisning i skolen. God seksualitetsundervisning er en rettighet for barn og unge. UNESCO påpeker i sine oppdaterte retningslinjer for seksualitetsundervising at den er nøkkelen til å bedre generell helse og velvære, øke respekt for menneskerettigheter og likestilling og til å styrke og selvstendiggjøre barn og unge til å leve sunne, trygge og produktive liv.

«Alle» vil ha bedre seksualitetsundervisning, men hvordan? Tre tiltak er umiddelbart viktige og vi deler disse helt gratis med den utvidede regjeringen:

For det første, de ulike sektorene må snakke sammen og samarbeide. Helsesektoren fokuserer på seksuell helse, mens barne- og likestillingsfeltet fokuserer på likestilling, antidiskriminering og LHBTI-rettigheter og justisfeltet på voldtekt og overgrep. Den helhetlige satsingen på seksualitetsundervisning, som inkluderer utdanningssektoren og lærerne, blir borte. Innsats og dialog på tvers, også mellom skolen og skolehelsetjenesten, er helt sentralt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer