Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er sikkerhetsbekymring grunn nok til å invadere?

Erdogan slipper billig unna.

SLIPPER BILLIG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slipper billig unna etter invasjonen i Syria. Foto: REUTERS/Murad Sezer
SLIPPER BILLIG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slipper billig unna etter invasjonen i Syria. Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer
Meninger

Mens dødstallene stiger og flyktningestrømmen øker, ser det ut til at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slipper ganske billig unna etter invasjonen i Nord-Syria. Litt mild internasjonal kritikk kan han alltids tåle.

Sist ute var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som i går møtte både Erdogan og utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Ankara. På en pressekonferanse med Cavusoglu i Ankara ba Stoltenberg Tyrkia om å vise tilbakeholdenhet, men gjorde det også klart at NATO aksepterer invasjonen fordi Tyrkia har «en legitim sikkehetsbekymring».

Det skulle tatt seg ut hvis alle verdens nasjoner bare kunne invadere et naboland fordi de følte at sikkerheten deres var truet. Og hvor alvorlig er egentlig denne trusselen når det gjelder Tyrkia? Den kurdiske YPG-militsen har aldri hatt noen interesse av å gå til angrep på Tyrkia, dens kamp pågår i Syria. Og la det være helt klart; dette er ikke en situasjon som har oppstått nå. Årsaken til den plutselige tyrkiske invasjonen ligger i det faktum at president Donald Trump sist helg gjorde det klart at amerikanske soldater skulle trekkes ut av Nord-Syria. På den måten ble det fritt fram for Erdogan fordi han da kunne invadere uten å komme i en militær konfrontasjon med amerikanske soldater.

Tyrkia er NATO-medlem, og det må selvfølgelig generalsekretær Stoltenberg ta hensyn til når han befinner seg i den tyrkiske hovedstaden. For forsvarsalliansen er det også svært viktig at Tyrkia ikke får påskudd til å knytte seg enda nærmere til Russland. Tyrkernes nylige kjøp av det russiske rakettsystemet S-400 var ikke akkurat noe som ble bifalt av NATO-toppene i Brussel.

Når utenriksminister Cavusoglu under pressekonferansen i går gjorde det klart at han forventet ubetinget solidaritet fra NATO, var dette et utsagn myntet på hjemmeopinionen. Realpolitisk sett er Tyrkia trolig såre fornøyd med de internasjonale reaksjonene som har vært til nå. FNs sikkerhetsråd klarte naturligvis ikke å bli enige om en felles reaksjon på Syria-invasjonen, og Erdogan vet utmerket godt at advarslene til USAs president Donald Trumps og Israels statsminister Benjamin Netanyahu bare er tomme ord. Det eneste han kunne ha vært bekymret for, er at mange NATO-land hadde fulgt Norges beslutning om midlertidig å innstille alle nye våpenleveranser til Tyrkia. Det skjer neppe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling