LEDER

Er sikkerhetsbekymring grunn nok til å invadere?

Erdogan slipper billig unna.

SLIPPER BILLIG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slipper billig unna etter invasjonen i Syria. Foto: REUTERS/Murad Sezer
SLIPPER BILLIG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slipper billig unna etter invasjonen i Syria. Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mens dødstallene stiger og flyktningestrømmen øker, ser det ut til at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slipper ganske billig unna etter invasjonen i Nord-Syria. Litt mild internasjonal kritikk kan han alltids tåle.

Sist ute var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som i går møtte både Erdogan og utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Ankara. På en pressekonferanse med Cavusoglu i Ankara ba Stoltenberg Tyrkia om å vise tilbakeholdenhet, men gjorde det også klart at NATO aksepterer invasjonen fordi Tyrkia har «en legitim sikkehetsbekymring».

Det skulle tatt seg ut hvis alle verdens nasjoner bare kunne invadere et naboland fordi de følte at sikkerheten deres var truet. Og hvor alvorlig er egentlig denne trusselen når det gjelder Tyrkia? Den kurdiske YPG-militsen har aldri hatt noen interesse av å gå til angrep på Tyrkia, dens kamp pågår i Syria. Og la det være helt klart; dette er ikke en situasjon som har oppstått nå. Årsaken til den plutselige tyrkiske invasjonen ligger i det faktum at president Donald Trump sist helg gjorde det klart at amerikanske soldater skulle trekkes ut av Nord-Syria. På den måten ble det fritt fram for Erdogan fordi han da kunne invadere uten å komme i en militær konfrontasjon med amerikanske soldater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer