Er siste Potter-bok ute på nettet?

Over 750 sider avfotografert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om de strenge sikkerhetstiltakene rundt den nye Harry Potter-boka, «Harry Potter and the Deathly Hallows». Trykkeriansatte måtte jobbe i mørket, og varebilene blir satellittovervåket. Alle som har jobbet med boka har skrevet under strenge kontrakter. Sikkerhetstiltakene skal koste så mye som 117 millioner kroner.

Men kanskje har det likevel ikke vært nok. For nå kan det se ut som om fotografier av de svært hemmeligholdte boksidene sirkulerer på nettet. Dagbladet.nos lesere har sendt oss flere av bildene. Hele den angivelige Potter-boka på over 750 sider ligger nå ute på diverse fildelingssider.

Amerikansk omslag

Alle sidene er avfotografert, og boka ser i utgangspunktet ekte ut. Den ligger på et teppebelagt gulv, og på flere av bildene vises hånden til personen som holder boka. Den har tilsynelatende det oransje amerikanske omslaget, og ikke det britiske, noe som kanskje kan tyde på at lekkasjen (hvis det dreier seg om en lekkasje, og ikke en forfalskning) har kommet fra det amerikanske forlaget Scholastic.

– Det som er spesielt i USA, er at det er atskillig flere bøker i omløp. De har mange å holde styr på, sier Trygve Arlind, produktsjef i den norske distributøren Schibstedforlagene, til Dagbladet.no.

Det amerikanske førsteopplaget er på hele 12 millioner bøker. Ifølge den britiske avisa The Sun skal bokhandelen Amazon sende 1,3 millioner eksemplarer til USA, men i går lå de fortsatt på lager, pakket i forseglede esker.

- Kan ikke åpne boka

Trygve Arlind har ikke sett bildene, men kunne uansett ikke fortalt oss om de viser den ekte boka. Han har ikke sett den.

POTTER-BILEN PÅ VEIEN: Her fraktes noen av de nye Harry Potter-bøkene til et lager i USA. Har en av dem kommet på avveie? Foto: SCANPIX / REUTERS / LUCAS JACKSON
POTTER-BILEN PÅ VEIEN: Her fraktes noen av de nye Harry Potter-bøkene til et lager i USA. Har en av dem kommet på avveie? Foto: SCANPIX / REUTERS / LUCAS JACKSON Vis mer

– Vi har ikke lov til å åpne verken bøker eller esker før sperrefristen. Selv om jeg hadde stått her med en bok i hånda nå, så kunne jeg ikke åpnet den, sier han.

De samme reglene gjelder for alle bokhandel- og forlagsansatte i Norge.

– Det er det som er gimmicken. Du skal ha gleden av å åpne en bok ingen har sett i før. Men det er klart – boka er jo ikke uberørt av menneskehender, sier han.

Likevel mener det J.K. Rowlings britiske forlag Bloomsbury at de har unngått lekkasjer.

–  Mange mennesker hevder å ha kopier av boka, men etter det vi vet, har den ekte versjonen av boka ikke blitt lekket, sa en talsmann for Bloomsbury til The Sun.

Boka Dagbladet.no har sett har en layout som ligner på de tidligere bøkene. Den inneholder en komplett liste over de tidligere bøkene i serien, innholdsfortegnelse, informasjon om forlag og rettighetshavere, sitater, samt informasjon om forfatter og illustratør. Alt dette tyder på at boka er ekte. Det eneste mistenkelige er at omslaget er tapet til boka.

Potter-virus på nettet

Men: Dagbladet.no anbefaler ingen å forsøke å laste ned boka fra nettet. Det er ikke bare ulovlig, men det gir også de som måtte ønske det en gylden mulighet til å spre virus.

Et virus er allerede oppdaget. Det dukker opp i form av word-filer med tittelen «HarryPotter-TheDeathlyHallows.doc», men inneholder kun setningen «Harry Potter is dead», skriver IT-avisa The Register.

Når du åpner dokumentet, begynner viruset å skape uttallige nye brukere til PCen din, med navn som Harry Potter, Hermione Granger og Ron Weasley. Når du logger deg inn på PCen etter å ha fått viruset, dukker det opp et stor, blinkende vindu med teksten:

«read and repent the end is near repent from your evil ways O Ye folks lest you burn in hell...JK Rowling especially».

I tillegg får du en ny startside for internett, nemlig en side der bokhandelen Amazon.com forsøker å selge deg Harry Potter-parodien «Harry Putter and the Chamber of Cheesecakes».

Tilbake til den påståtte bok-lekkasjen: Hva tror du? Har noen klart å fotografere alle boksidene og publisere dem på nettet? Eller har noen lagt ned enda mer arbeid i en god forfalskning?

NB: Alle innlegg som kan være spoilere vil bli slettet.

HER ER DE: En mengde Harry Potter-bøker, pakket i kasser og fotografert på et lager i USA i går.
AMERIKANSK UTGAVE: Boka som sirkulerer på nettet ser ut til å ha dette omslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer