DEBATT

Tidlig skolestart:

Er skolen bra for barna?

Spesialundervisning og ADHD-diagnoser har eksplodert. Var tidlig skolestart til barnets beste?

TIDLIG SKOLESTART: For de minste skolebarna er ikke aktivitet og lek en motsetning til læring - det er en forutsetning for læring, skriver kronikkforfatteren.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TIDLIG SKOLESTART: For de minste skolebarna er ikke aktivitet og lek en motsetning til læring - det er en forutsetning for læring, skriver kronikkforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hjemmeskole har de siste månedene blitt et kjent, men kanskje ikke alltid like kjært, begrep i mange norske hjem. Foreldre som forsøker å gjøre lærerens jobb, legger fort merke til motsetningen mellom små barnekropper og stillesittende skole.

Hvor lenge klarer poden å sitte konsentrert ved kjøkkenbordet, før det begynner å krible? Mange erfarer at det kan være så lite som tjue minutter. Eller femten.

Men hva er det vi utsetter fem- og seksåringer på første trinn for i de tusen klasserom? Mange elever, allerede på første trinn, har økter på 90 minutter - uten pause - og sitter mye stille ved pulten. Det virker åpenbart at barnas behov for bevegelse ikke ivaretas.

Da fem- og seksåringene begynte ett år tidligere på skolen i 1997, lovet myndighetene at «Det første året skal ha eit klart førskulepreg, og ein må leggje vekt på læring gjennom leik og aldersblandede aktiviteter på hele småskolesteget». Det såkalte PISA-sjokket begrunnet at daværende kunnskapsminister Kristin Clemet (H) avlyste det løftet. Høyre satte en stopper for fem- og seksåringenes myke overgang til skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer