Debatt: Prinsessa og sjamanen

- Er som en prinsesse i et eventyr

Jeg støtter prinsesse Märtha Louise fullt ut - og det tror jeg mange gjør. Men skytsene mot henne er så øredøvende og kraftige at det nok dessverre ikke merkes. Men jeg håper inderlig at Märtha Louise vet det – at hun har støtte og at vi trenger slike som henne.

Prinsesse Märtha Louise har funnet kjærligheten med sjaman Durek. Deres forretningsvirksomhet har mottatt kritikk.
Prinsesse Märtha Louise har funnet kjærligheten med sjaman Durek. Deres forretningsvirksomhet har mottatt kritikk.Vis mer
Meninger

Jeg har skrevet om mobbing en rekke ganger. Mantraet er at vi skal bekjempe mobbing – men her i Norge er takhøyden så liten, gangene så trange og rommene så små at det ikke er plass til mennesker som tenker og er annerledes enn mainstream – det er kun plass til små, usikre og uvitende mennesker som gjør seg større ved å tråkke på andre. Det er et utidig skue.

Det ufyselige gufset blir større når enkeltmenneskers mobbing på sosiale medier begynner å samle seg i flokk og dertil løftes av mennesker som i en eller annen sammenheng har en posisjon i samfunnet. Blant disse selvutnevnte "eksperter" er det en del som mener at prinsessen profitterer på ukritisk tenkning.

Dette sier litt om hvor misforstått begrepet «ukritisk tenkning» er – for er et menneske som står opp for seg selv og sine tanker og meninger, og som følger sin egen overbevisning som er mot strømmen og med det risikerer å bli ledd ut av en hel verden – en som tenker ukritisk?

Eller kan det tenkes at mennesker som automatisk føyer seg i gemene flokken og kaster seg på fy-bølgen over alt og alle som tenker annerledes – i virkeligheten er den som ukritisk?

Å være tro mot seg selv. Märtha Louise mener i likhet med meg og en del andre at vi må være tro mot vår egen overbevisning, egne opplevelser og eget liv – og finne mot til å kunne gjøre nettopp dette. Dette vil nok for de fleste mennesker virke fornuftig. Å følge sin egen overbevisning og sin indre stemme er altså ikke "ukritisk" tenkning – tvert om.

Å derimot slavisk følge flokken og de selvutnevnte såkalte «tanke-kritikerne» og hakke løs på alt en ikke forstår er hva jeg vil kalle ukritisk tenkning som i tillegg dessverre, følges opp med en tilsvarende lite konstruktiv handling – nemlig mobbing og uthenging. Når nevnte mennesker deretter kobler inn sine kjedsommelige konspirasjonsteorier, så fremstår det hele som usaklig innspill som ikke gjør annet enn å fremstille enkeltmennesker i dårlig lys basert på dårlige argumenter, kunnskapsløshet og trangsynthet.

6,1 milliarder i offentlig støtte til tros- og livssynssamfunn, som blant annet skal ha oss til å tro på Jomfrufødsel, oppstandelse fra de døde og å kunne gå på vannet. De katolske prestene mener at onani er utrykk for tøylesløst begjær og at homofili strider mot naturloven, mens overgrep mot barn er tydeligvis ok. Jehovas vitner mener at evolusjonsteorien er feil, og kan heller ikke benytte seg av blodoverføring. Hva imanene formaner av faenskap i norske moskeer godt støttet av dine og mine skattekroner - orker jeg ikke gå inn på en gang.

Ganske mye av våre skattekroner gis altså bort i ren støtte til religioner der penger, krig, makt, pedofili, overgrep, undertrykkelse, terror, drap og lidelse er nøkkelfaktorer. Märtha Louises livssyn representerer kjærlighet, toleranse og åpenhet, og tro på egen livskraft – tenk litt på det.

Hun tjener pengene sine selv og mobber ikke dem som måtte mene noe annet. Hun viser i motsetning til religioner som får statsstøtte for å forfølge enkeltindivider som tenker annerledes – raushet. De tre biskopene Jan Myrseth, Pettersen og Tor Berger Jørgensen har flere ganger tidligere vært ute med sine kritiske innspill i media i henhold til prinsesse Märtha Louise. Sistnevnte mener blant annet at "kontakt med døde" kan gi store, ukjente innvirkninger på folk og advarer på det sterkeste, som om ikke kristendommen har praktisert dette i flere tusen år med grove trusler om at Satan og evig skjærsild.

Märtha Louise, derimot, tvinger ingen, og det må være lov å tenke at folk i dag er i stand til å ta egne selvstendige beslutninger om hva de vil tro på og ikke - eller er det slik at frihet og toleranse er ord vi bare har til pynt i dette landet?

HEF er et annet luftslott betalt med våre skattekroner. HEF formaner trosfrihet til for alle, men praktiserer mot sin egen overbevisning. Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund ser det blant annet som sin oppgave å kritisere Märtha Louise, og uttaler følgende:

alternativmarkedet suger penger fra folk i desperate situasjoner.

Det må i denne forbindelse løftes frem at HEF i de senere årene har stått for en rekke utidige forsøk på å kneble all form for selvstendig og alternativ tenkning, og fremstår i samfunnsdebatten som nærmest fanatiske der argumentasjon ikke er av betydning og mobbing desto et viktigere virkemiddel.

For meg er denne fremgangsmåten ikke bare lite human og lite etisk, men særdeles underlig fra et forbund som mottar 60 millioner kroner i statsstøtte av våre skattekroner. Kristin Mile beskriver mennesker som "søker indre ro og styrke, og som bruker verktøy som meditasjon for å kommunisere med hjerte, kropp, jorden og universet for å finne sin indre kraft" som desperate mennesker, hvilket er noe utidig og vitner om manglende toleranse, for ikke å snakke om manglende kunnskap, tydeligvis også om egen organisasjon i og med at HEF selger seg selv som bærer av følgende livssyn:

«Humanismen er et demokratisk, ikke-teistisk og etisk livssyn som fremholder menneskets rett til og ansvar for å forme og gi mening til sitt eget liv».

HEF går til tross for sin visjon altså hardt ut og kritiserer og trakasserer enhver form for selvstendig og alternativ tankegang – inklusive alle trosformer rundt om i verden som ikke sammenfaller med HEF – dette stikk i strid med egne fagre ord og visjoner. Med andre ord selger HEF et luftslott som mottar rundt 45millioner kroner av dine og mine skattekroner for å kneble den selvstendige tanke og individets rett til å velge selv.

Dette bedraget lever altså med et sugerør ned i statskassen. Märtha Louise selger foredrag, og holder kurs rundt sin erfaring og sin kompetanse, og dette er etter min mening en ærlig sak. Hun er utdannet fysioterapeut og er terapeut i rosénmetoden, og systematiserer sanseinntrykk for å lese andre – hvilket en del coacher, livsstilsveiledere, leger og psykologer også gjør – jeg trenger ikke ramse opp flere, for jeg regner med de fleste skjønner hvor jeg vil.

Kjærlighet, varme, raushet og omtanke er verdier som fortjener støtte – ikke kritikk. Så jeg forstår rett og slett ikke kritikken som florerer der ute. Jeg har møtt prinsesse Märtha Louise ved et par anledninger og sjeldent har jeg møtt et menneske som er så åpen, inkluderende og imøtekommende. Hun fremstår for meg som harmonisk, humoristisk og klok – et menneske som fremmer kjærlighet, varme og omtanke for alle. Hun mottar ikke millioner av den norske stat i støtte slik HEF og de andre trossamfunn gjør – hun driver en ærlig virksomhet basert på egne erfaringer og kompetanse. Folk får like det eller ei.

Spørsmålet som er viktig å stille i denne sammenheng er om vi skal tolerere at enkeltmennesker, forbund og religioner tråkker på andre. Vi må spørre om det skal være ok å mobbe enkeltmennesker offentlig – bare fordi vi ikke tror på det samme – eller om vi skal si fra at nok er nok, at vi ønsker toleranse og frihet for alle! Også vår egen Prinsesse!

Om det å søke søke trøst hos våre forfedre, kjenne på energiene i og rundt oss for å finne vår indre styrke og kraft, er svindel - må vi ta et kraftig oppgjør med de andre statsfinansierte religionene også. Å kaste stein i glasshus var det en som sa en gang. Forøvrig - hvem Prinsessen er kjæreste med vedgår ingen. Det vedgår kun henne, og derfor er han ikke nevnt i dette innlegget. Og ja - jeg bruker tittelen Prinsesse med stor P, for det er nemlig hva hun er og alltid vil være! Hun er datter av Norges Konge og Dronning! Å kreve at hun skal bli vår eks-prinsesse fordi hun følger egen overbevisning - er rett og slett for dumt. Prinsesse Märtha Louise er som en prinsesse i et eventyr - hun gjør som hun vil og føler for - og lar seg ikke trollbinde av små og store troll!

Flere burde følge hennes eksempel. Når det er sagt - tittelen bør hun ikke bruke i kommersiell sammenheng.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.