LIV ETTER DØDEN? - Jeg vet ikke hvordan man bruker våpen, jeg løper ikke fort og er ikke veldig modig. Jeg vet ikke hvor lenge jeg selv hadde vart, mest sannsynlig hadde jeg bare funnet det høyeste huset i nærheten og hoppet, sier «The Walking Dead»-skaper Robert Kirkman om sine egne sjanser i en zombiestyrt verden. Foto: TWD Productions
LIV ETTER DØDEN? - Jeg vet ikke hvordan man bruker våpen, jeg løper ikke fort og er ikke veldig modig. Jeg vet ikke hvor lenge jeg selv hadde vart, mest sannsynlig hadde jeg bare funnet det høyeste huset i nærheten og hoppet, sier «The Walking Dead»-skaper Robert Kirkman om sine egne sjanser i en zombiestyrt verden. Foto: TWD Productions Vis mer

- Er som en såpeopera, bare med zombier

Derfor er «The Walking Dead» så populær, sier skaperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Stort sett ender zombiefortellinger alltid på to forskjellige vis. Enten blir alle spist opp og drept, eller så fortsetter hovedpersonene inn i solnedgangen etter å ha overlevd. Det er der andre slutter at jeg starter, forteller «The Walking Dead»-skaper Robert Kirkman til FREDAG.

- Jeg lurer på hva som skjer etterpå. Hvordan folk skaffer seg mat, tak over hodet, sånne ting. Rett og slett hvordan de overlever i det lange løp.

I snart ti år har Kirkman skrevet tegneserien om politimannen Rick Grimes, som sammen med familie og andre overlevende forsøker å holde de kjøttetende levende døde på avstand. I fjor ble tv-serien mottatt med trampeklapp, og høstet blant annet inn en Golden Globe for beste TV-serie. Derfor er det ikke så rart at AMC i disse dager sparker i gang sesong to.

- Du har klart kunststykket å trekke et bredt publikum til en TV-serie om zombier. Selv de som hater skrekkfilmer synes å like den?

- Jeg tror det skyldes at serien handler mer om overlevelse enn skrekk og zombier. Vi følger folk som forsøker å skape trygghet for sine barn, som må finne mat, og som må samhandle i en ekstrem situasjon. Jeg ser litt på det som en såpeopera, bare med zombier.

- Tradisjonelt er det jo vampyrene som har trukket et stort publikum. Hvorfor valgte du hjernedøde zombier?

- Først og fremst har jeg alltid vært opptatt av zombier, helt siden jeg var så liten at jeg strengt tatt ikke burde visst om dem. Men når jeg nå forteller historier om dem, ser jeg det som en fordel at de ikke har egne personligheter, slik de fleste andre overnaturlige vesener som vampyrer har. Da trenger ikke fortellingene dreie seg rundt dem, og jeg kan i stedet fokusere på menneskene.

Som en av svært få i faget, har serieskaperen Kirkman fått beholde den kreative kontrollen når historien beveger seg fra tegneserie til TV-skjermen.

- Det er egentlig en ganske unik situasjon jeg har endt opp i. Jeg er der når ting skjer i skriverommet, som produsent får jeg påvirket hvem som skal spille i serien og jeg får være med å kutte i redigeringsprosessen. Men om det er noe dere ikke liker i serien, har jeg ikke hatt noe med det å gjøre, altså, sier Kirkman.

Han merker en tydelig forskjell på å sitte alene og skrive tegneseriehistorien, og å samarbeide om TV-manuset i et rom fullt av manusforfattere.

- Bare det å snakke høyt om hvor tøft det er å putte en øks gjennom hodet på noen, er litt rart. Men jeg ser på samarbeidet som å skrive med et sikkerhetsnett. Når jeg sitter der alene, blir ting fort litt for dystert. Med folk rundt meg blir jeg minnet på viktigheten av å ha noen lyspunkter i historien, sier Kirkman, og legger til:

- Det er visstnok viktig å ikke gjøre ting for mørkt på TV. Da har folk en tendens til å skifte kanal.

Sesong to av «The Walking Dead» starter på FOX Crime torsdag 20. oktober klokka 22.00.

<strong>SERIESUKSESS:</strong> «The Walking Dead»-tegneserien har gått i snart ti år.
SERIESUKSESS: «The Walking Dead»-tegneserien har gått i snart ti år. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer