Er «Spotify for barnebøker» en god idé?

Vi har testet to strømmetjenester for barnebøker på brett.

BOKHYLLE-APP: Propell-appen er utformet som en bok, der du blar deg fram til de ulike titlene.
BOKHYLLE-APP: Propell-appen er utformet som en bok, der du blar deg fram til de ulike titlene.Vis mer

ANMELDELSE: «Spotify for barnebøker», kaller forlaget Propell sin nye Ipad-app, som ble sluppet i juni. Den gir deg full tilgang til alle barnebokappene deres for 49 kroner i måneden.

Forlaget, som har spesialisert seg på barnebokapper, har ambisjoner om å inngå avtaler med andre forlag og tilby mer etter hvert. Om de klarer det, gjenstår å se.

Er «Spotify for barnebøker» en god idé?

En lignende norsk tjeneste, Pickatale, ble lansert tidligere i år. Også her tilbys et utvalg barnebokapper til samme månedspris som hos Propell.

Gjespende like
For alle som er lei av å lete i Appstore etter nye barnebøker, høres det behagelig ut å betale en fast sum i måneden og la ungene lese det de har lyst til. Men skal det være noe poeng i en slik tjeneste, må den tilby så mye og variert innhold at du ikke trenger å kjøpe mange bøker utenom.

Propell-appen inneholder foreløpig bare bøker fra eget forlag, og de er gjespende like. Foruten to originalskrevne bøker, noen enkle sang-apper, spill og faktabøker, er storparten klassiske eventyrfortellinger, stukket ut med samme pepperkakeform: Fargesterke, men nokså uttrykksløse illustrasjoner, bakgrunnsmusikk og opplesning du kan skru av eller på (eller spille inn egen stemme), mens ordene som blir lest utheves i teksten. Noen av bildene lager lyd når du klikker på dem.

Propell har utviklet sin egen mal for barnebokapper, som gjør dem enkle og brukervennlige, men også skjematiske, og litterært sett lite spennende.

Å hevde at denne appen gir deg alt du trenger av barnebokapper, er som å si at du ikke trenger å kjøpe nye barnebøker, så lenge du har en eventyrsamling i bokhylla.

Malstyrte
Pickatale har større utvalg, over 70 bøker. Også her er det mange eventyr, samt forkortede utgaver av klassiske verk som «Skatten på Sjørøverøya» og en del originale fortellinger, etter hva jeg kan se utelukkende oversatte.

Er «Spotify for barnebøker» en god idé?

Her er større litterær variasjon, men ingen höjdare. Appene virker like malstyrte som hos Propell. Klikker du på ulike deler av illustrasjonene, popper det opp ord som forteller hva du ser («bord», «venn»). Ordene utheves i teksten samtidig som de blir lest høyt, som hos Propell.

Barnevennlig system
Inngangssiden til Propell er renere og stiligere enn hos Pickatale. Der sistnevnte er tradisjonelt inndelt med lange rekker av bøker, som kan sorteres etter alder og tema via rullemenyer er Propell-appen utformet som ei bok der du blar deg fram til de ulike barnebøkene. Det er et intuitivt og svært barnevennlig system, ikke minst fordi det er fullstendig bildebasert. Men det kan bli tungvint å lete fram yndlingsboka, dersom de får med seg flere forlag og mange flere bøker.

En strømmetjeneste for barnebøker er en svært god idé, men det forutsetter et utvalg titler som viser hvor utrolig mye gøy du kan få til med bøker på brett, og hvor mangfoldig moderne barnelitteratur er.

Slik det er nå, håper jeg at barn som abonnerer på appene får lov til å kjøpe andre barnebokapper ved siden av.

BARNEBOKAPP: «Birger og hvalen» er en av flere oversatte barnebøker i Pickatale-bokhylla.
BARNEBOKAPP: «Birger og hvalen» er en av flere oversatte barnebøker i Pickatale-bokhylla. Vis mer