DEBATT

Er SSB på ville veier?

Hvem ville latt seg operere av en kirurg som ikke har praktisert på flere år etter at han var ny?

FERSKVARE: Hvor mange tannleger trenger vi egentlig?
Foto: Frank May / NTB Scanpix
FERSKVARE: Hvor mange tannleger trenger vi egentlig? Foto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For tiden kan ca. 1000 nordmenn være under utdanning til å bli tannleger. Ifølge Lånekassen studerer 250 av disse i utlandet, hovedsakelig i Polen, Ungarn og Tsjekkia. Utdanningssøkende får på flere nettsider informasjon om at det fremtidige arbeidsmarkedet for tannleger er svært positivt. Blant kildene til denne informasjonen er Statistisk sentralbyrå som nylig kom med tilsvarende budskap i en publikasjon om fremtidig behov for helsepersonell. Dette er ikke ment som en advarsel mot at flinke unge velger å studere odontologi, for vi trenger mange av dem. Spørsmålet er imidlertid: Hvor mange?

På slutten av 1990-tallet hadde vi for få tannleger. Dette var bla et resultat av at søkningen droppet etter medieoppslag om tegn til overproduksjon tidlig på 1980-tallet. Pendelen svingte deretter for langt motsatt vei. I et NTB-oppslag i 2002 ble det slått fast at offentlig sektor manglet 175 tannleger. I samme artikkel hevdet SSB at Norge kom til å mangle 1200 tannleger i 2010 hvis ikke tiltak ble iverksatt. Tiltaket ble i hovedsak opprettelsen av en ny tannlegeutdanning i Tromsø fra 2004. Denne skaffet ca. 80 flere tannleger i 2010. Dersom SSBs spådommer hadde vært riktige skulle Norge altså manglet 1120 tannleger på det tidspunkt, noe som i ettertid best kan karakteriseres som skivebom. I dag, fire år senere, melder Den offentlige tannhelsetjenesten om mange søkere til stillingene, - også til vikariater. I en artikkel som ble publisert i Tannlegeforeningens tidsskrift tidligere i år slår i tillegg forskerne ved UiO fast at alle solemerker tyder på at tilbudet i det private markedet er tilstrekkelig. Mye tyder med andre ord på at markedet på tilbudssiden er i ferd med å bli mettet med ca. 4500 yrkesaktive tannleger. Samtidig er ca. 1000 nordmenn under utdanning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer