Er suksessboka hennes sakprosa?

Bøkene som endret Norge. 16: «Bokhandleren i Kabul».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bok nr. 16: Åsne Seierstad «Bokhandleren i Kabul» Cappelen 2002.

• Les også: www.dagbladet.no/sakprosa

• Send inn din egen sakprosa-liste til sakprosa@dagbladet.no

Da bokhandleren plutselig landet på Gardermoen i september 2003, skapte han norsk idéhistorie. For første gang i norsk skrivings historie om Afrika, Asia og Latin-Amerika […], opponerte fortellingenes objekt mot fortolkningen av dem. En kan si: «Den innfødte slo tilbake.»

Dette skrev historikeren Terje Tvedt i Dagbladet i desember 2005. Når den nevnte idéhistorien skal skrives, bør også den krenkede bokhandleren Shah Muhammad Rais’ litterære forsøk på å slå tilbake mot Seierstad tas med.

I hans bok «Det var en gang en bokhandler i Kabul» fra 2006, lykkes en norsk trollkonge i å gi Rais oppreisning. Men utenfor bokas permer seirer Seierstad, der hun etter å ha betalt en avlat til Afghanistan med flagrende, nordisk hår rir videre mot nye dokumentarlitterære salgstriumfer.

«Bokhandleren i Kabul» ble utgitt i 2002 av den dengang 33-årige forfatteren og krigsjournalisten Åsne Seierstad. Hun hadde reist til Afghanistan kort etter det allierte angrepet på Taliban-regimet som fulgte i kjølvannet av 11. september året før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.