Er Tanya Grotter Potter-plagiat?

Hun gjør omtrent alt Harry Potter gjør. Og hun heter Tanya Grotter. Men plagiat? - Gå og fly en Nimbus-2000!

Selv om Tanya Grotter er en 11 år gammel jente og hun flyr på en kontrabass i stedet for en sopelim, synes J.K. Rowling, Warner Brothers og deres advokater at likhetene er i meste laget:

Hun er foreldreløs, har briller, har et uvanlig merke på nesen, og bøkene er fulle trolldom som iverksettes ved hjelp av av fantastiske og fantasifulle ord og uttrykk. Selv det grafiske uttrykket på bøkene er det samme.

Hittil har det kommet to bøker i serien om henne. Den første har solgt 100.000 eksemplarer i Russland foreløpig, mens den andre kom ut for en uke siden, ifølge Wired og BBC. Kanskje er det derfor ikke så rart at Rowling og Warner truer med søksmål.

Forfatter Dmitry Yemets avviser imidlertid beskyldningene om plagiat og hevder at arbeidet hans er fullstendig uavhengig og enestående. Han medgir imidlertid at bøkene var ment delvis som en parodi på Harry Potter-serien, men med røtter i russisk kultur og folklore.

- Det er på en måte et russisk svar på Harry Potter, sier Yemets, som er utdannet filolog med spesialfeltet russisk folklore.

Yemets utgiver, Eksmo truse nå med søksmål av Rowling og Warner, dersom de ikke trekker tilbake bøkene og lover å ikke trykke flere. Men trusselen kommer til liten nytte, ifølge Wired.

- Denne grunnløse beskyldingen om plagiat er ingen grunn for oss til å etterkomme deres ønsker. De er bare redd for konkurranse, sier Eksmo-talsmann Alexei Shekhov, ifølge Wired.

Harry Potter-bøkene er hittil solgt i 1,2 millioner eksemplarer i Russland. Med en pris på under halvparten av ei Potter-bok vil Grotter-bøkene kunne spise en stor del av kaka de trolldomsinteresserte russiske barna utgjør.

Russland er ikke det eneste markedet Rowling og Warner bekymrer seg for. I fjor kom det ut ei bok i Kina med et navn som lød «Harry Potter og Lepoard-Gang-Opp-Til-Drage» med Rowlings navn på omslaget. Boka var skrevet av en anonym forfatter og hadde ingenting med Rowling eller Warner å gjøre.

Den egentlige Potter-forfatteren, J.K. Rowling, regner med å ha den femte boka i serien ferdig om to uker.

TANYA GROTTER: Til forveksling lik?