Er Tanya Grotter Potter-plagiat?

Hun gjør omtrent alt Harry Potter gjør. Og hun heter Tanya Grotter. Men plagiat? - Gå og fly en Nimbus-2000!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om Tanya Grotter er en 11 år gammel jente og hun flyr på en kontrabass i stedet for en sopelim, synes J.K. Rowling, Warner Brothers og deres advokater at likhetene er i meste laget:

Hun er foreldreløs, har briller, har et uvanlig merke på nesen, og bøkene er fulle trolldom som iverksettes ved hjelp av av fantastiske og fantasifulle ord og uttrykk. Selv det grafiske uttrykket på bøkene er det samme.

Hittil har det kommet to bøker i serien om henne. Den første har solgt 100.000 eksemplarer i Russland foreløpig, mens den andre kom ut for en uke siden, ifølge Wired og BBC. Kanskje er det derfor ikke så rart at Rowling og Warner truer med søksmål.

Forfatter Dmitry Yemets avviser imidlertid beskyldningene om plagiat og hevder at arbeidet hans er fullstendig uavhengig og enestående. Han medgir imidlertid at bøkene var ment delvis som en parodi på Harry Potter-serien, men med røtter i russisk kultur og folklore.

- Det er på en måte et russisk svar på Harry Potter, sier Yemets, som er utdannet filolog med spesialfeltet russisk folklore.

Yemets utgiver, Eksmo truse nå med søksmål av Rowling og Warner, dersom de ikke trekker tilbake bøkene og lover å ikke trykke flere. Men trusselen kommer til liten nytte, ifølge Wired.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer