MORALSK PANIKK: I storbritannia er politikere svært engasjert i å forhindre tenåringer i å få barn. Illustrasjonsfoto: Scanpix
MORALSK PANIKK: I storbritannia er politikere svært engasjert i å forhindre tenåringer i å få barn. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer

Er tenåringer dårlige foreldre?

Er det egentlig så farlig om ungdommer får barn?

||| LONDON: (Dagbladet): Storbritannia har langt flere tenåringsgraviditeter enn de fleste andre europeiske land. Rundt 25 jenter per 1000 mellom 15 og 19 år blir gravide hvert år, tre ganger så mange som i Norge. Tallene er blitt lavere etter omfattende politiske programmer, men gikk opp igjen i 2009, og er fortsatt et tema for en debatt med sterke moralske overtoner.

Britiske Labour har sett tenåringsgraviditetene som et problem knyttet til fattigdom og deprivasjon. «Skammelig høye tall», sa Tony Blair ved årtusenskiftet og lanserte en rekke tiltak. Langt flere jenter fra lavere sosiale lag blir gravide enn de med privilegert bakgrunn, og fattigdom og mangel på muligheter går i arv i områder med høy arbeidsløshet og lavt utdanningsnivå.

HVORFOR er politikerne så besatt av tenåringsgraviditet, spurte et ekspertpanel på helgens Battle of Ideas-konferanse i London. Der angrep forskerne ideen om dumme, unge mødre som har tilfeldig sex og får barn de ikke er i stand til å ta seg av.

Tvert om er de fleste ungdommer gode foreldre, og det å få barn gjør at mange tenåringsforeldre blir motivert til å skape et bedre liv for sin familie, viser studien «Teenage Parenthood: What's the Problem?» fra London School of Economics som ble publisert tidligere i år.

Det å være underpriviligert i Storbritannia går ofte i arv, men det har lite med at unge mennesker får barn å gjøre, mente panelet i London. Hvis myndighetene vil hjelpe unge mennesker til å et bedre liv, må de drive sosial fordeling, utdanning og fattigdomsbekjempelse, ikke se på barnefødsler og sex som problemet. Professor Rosalind Edwards i panelet fikk selv barn i svært ung alder i likhet med sin mor og bestemor, og mener man like godt kan utdanne og utvikle seg etter at man er har fått barn.

Seksualopplysning og prevensjon er fortsatt en stor mangel, mener likevel Simon Blake, som leder seksualopplysningsorganisasjonen Brook. Britiske tenåringer vet for lite om forhold og sex, og utsetter seg for vonde seksuelle opplevelser og uønsket graviditet. De færreste vet om en helsestasjon der de kan gå og få prevensjon, og forholdene må bli bedre, mener han.

HISTORISK HAR ideen om arbeiderklassejenter med en ukontrollert seksualitet alltid truet den moralske og sosiale orden til de styrende klasser, argumenteres det i Teenage Parenthood.

«Britiske tenåringsmødre er blitt laboratorierotter for sosial intervensjon», mener medforfatter Jan Macvarish. Hun fremhever at unge arbeiderklassemødre skaper moralsk panikk på høyresiden, mens de liberale betrakter det som et resultat av en dysfunksjonell seksuell kultur, knyttet til alkohol- og narkotikabruk.

Og resultatet er at man mener «uegnede» jenter produserer «uegnede» barn.

I internasjonale utviklingsprogrammer i regi av hjelpeorganisasjoner er det et lignende fokus på tenåringer som får barn, og moralen bak er den samme, mener hun: Jo tidligere jenter får barn, jo flere fattigfolk popper ut, og verden blir overbefolket med «uegnede» mennesker fra den tredje verden.