Er Thomas Giertsen en lesbisk dverg?

Tekstforfatter Dagfinn Nordbø om komikere og «kul» humor i dagens «Replikk»-innlegg.

ANNE-KAT. HÆRLAND og Thomas Giertsen skal sette opp standupshow. Det er jo en nasjonal begivenhet, og i den forbindelse sier de til Dagbladet at «i dag må man være lesbisk dverg for å få gode kritikker». Høhø. En god gammel Giertsen-replikk, denne gang lagt i Anne-Kat.s munn. Giertsen har jo lenge ment at all humor utenfor «Torsdagsklubb»-konseptet er enten a) dårlig humor eller b) politisk korrekt humor.

GIERTSENS SUTRING i media de siste årene har bestått av en merkelig konspirasjonsteori, og lyder som følger: Komikere i dag må ha en «skavank» for å få oppmerksomhet. Ja vel? Thomas Giertsen er i dag en av Norges mest suksessrike komikere. Han har TV-profilering hver uke, publikum strømmer på, pengene fosser inn, og alt burde være såre vel. Og hans show får gode kritikker. Så hvorfor sutrer han? Han er jo ikke en lesbisk dverg? Hvor er skavanken? Ok, det er jo det med armen, men likevel - avisene står da på døra så fort han løfter av røret? Og hvorfor klager Anne-Kat., som på samme måte er en suksessfull komiker? At hun er dverg er vel ikke 100 prosent riktig, men at hun er 200 prosent heterofil er da et poeng vi får servert i hvert eneste Se og Hør og hvert bidige «Nytt på Nytt»?

Det kan virke som om Anne-Kat., Thomas og en del andre folk ønsker å ha monopol på hvilken humor som er «kul». Denne «kule» humoren utøves av en utvalgt gruppe på 5- 7 personer, med tilhold på Smuget hver torsdag. Kritiserer man dem, er man såkalt politisk korrekt. De skal selv kunne bøtte ut av seg hva som helst på TV, men de kan selv ikke kritiseres. Da stuper de ned i vodka-batteryen sin og titter opp: Kunstneren må jo heve seg over samfunnsdebatten, ikke sant?

OTTO JESPERSEN skuffet stort da også han sutret videre i Dagbladet fredag: Uff, det var Bondeviks feil at det ble så mye pes med denne Bondevik-monologen. Da Otto den gang fikk pepper tilbake, ble Ottos kritikere betegnet som rotter som ønsket seg oppmerksomhet. Men for å sitere en komikervenn av meg: «Når noen slår deg hardt i hodet med en planke, må det være lov å si au!» Ja, faktisk: Da må det være lov å si au. Bondevik hadde rett til det. Otto J. kan ikke selv komme med skarpe innlegg i samfunnsdebatten for en million seere, og deretter snike seg ut bakdøra. Det er kort sagt feigt, og feighet er vel ikke noe man vanligvis forbinder med Jespersen. Moralen må jo da bli at alle kan drite på Bondevik, men ingen kan plukke på Otto.

Og for å se litt mer på alle disse lesbiske dvergene som får gode kritikker: Kristian Valen spiller for fulle hus. Les Misérables ble sett av 50 000. Shabana Rehman spiller for fulle hus. «I blanke messingen» går med historisk overskudd. Øystein Sunde busser inn hele Bygde-Norge til sitt show i Oslo. Men hvem av disse er lesbiske dverger? Ikke Sven Nordin iallfall, og definitivt ikke Tommy Steine.

PUNCHLINE-PUDLENE på Smuget burde konsentrere seg om det de kan, nemlig å drive sin egen humorform videre. De har suksess uansett. Men å sutre på barkrakkene i årevis fordi det fins artister som ikke til enhver tid drite ut hårsveisen eller de psykiske problemene til folk: Det er rett og slett - ja - litt dvergaktig. Og man trenger jo ikke akkurat være Einstein for å forstå at det politisk korrekte i dag, det er å drite ut Kjell Magne Bondevik.Tekstforfatter Dagfinn Nordbø har skrevet dagens «Replikk» i Dagbladet.

FÅR MOTBØR: Anne-Kat. Hærland og Thomas Giertsen skal lage standupshow sammen, og møter kritikk allerede før de er skikkelig i gang.
Tekstforfatter Dagfinn Nordbø.