JOBBER UTENLANDS: Men Thorbjørn Harr,s forfatterfigur i «Younger» er ikke en Knausgård-parodi, sier skuespilleren. Foto: Anders Grønneberg
JOBBER UTENLANDS: Men Thorbjørn Harr,s forfatterfigur i «Younger» er ikke en Knausgård-parodi, sier skuespilleren. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Er Thorbjørn Harrs amerikanske tv-serierolle egentlig en parodi på Knausgård?

Det mener amerikansk nettavis. Men Thorbjørn Harr sier nei.

(Dagbladet): Denne uka avrunder amerikansk TV den første sesongen av tv-serien «Younger», der norske Thorbjørn Harr har spilt en sentral rolle og blant annet fått nusse på Hilary Duff.

Samtidig har amerikanernes største nettavis, The Huffington Post, bitt seg merke i at Harrs rollefigur - en selvhøytidelig og ikke utpreget sympatisk svensk forfatter i ferd med å slå an i USA - har mistenkelig mange likhetstrekk med en virkelig skandavisk forfatter i samme situasjon.

Nemlig norske Karl Ove Knausgård.

Tankefull og kjekk Avisa nevner flere eksempler på det de mener er tangenter mellom fiksjonens «Anton Bjornberg» og virkelighetens Knausgård:

• Han er en tankefull og kjekk skandinav som har skapt en karriere på å skrive minituøst detaljerte romaner basert på sitt eget liv.
• Han henfaller til utroskap, noe Knausgård har skrevet at han selv gjorde i sitt første ekteskap.
• Han kutter seg med kniv for å imponere ei dame, et ekko av en scene i «Min Kamp 2» der Knausgård tyr til selvskading når han blir avvist.

Det er tilstrekkelig for å tolke Bjørnberg som en dårlig skjult Knausgård-parodi, ifølge Huffington Post, som hyller «Younger» for å punktere Knausgård-myten i en grad de etablerte litterære kritikerne ikke har maktet - og det til alt overmål i en lettbeint tv-serie.

Selv mener Thorbjørn Harr at det taler sitt tydelige språk om Karl Ove Knausgårds gjennomslagskraft som forfatter når han oppfattes som en referanse i en kommersiell komiserie på amerikansk TV.

Svensker mer komiske - Men det i dette tilfellet er det tydelig at artikkelforfatteren ikke selv har lest Knausgårds bøker, sier Harr, og avslører at «Anton Bjornberg» i virkeligheten er løst basert på både Jo Nesbø, Stieg Larsson og Knausgård.

- Jeg har ikke basert rollen på Knausgård. Rollefiguren er veldig langt unna Knausgård i væremåte og personlighet, sier skuespilleren, og avslører:

- De lette opprinnelig etter en svensk skuespiller til rollen, og da jeg endte opp med å få den foreslo jeg at de kunne gjøre figuren norsk. Men da protesterte serieskaperne og sa at «vi amerikanere synes svensker er mye mer komiske», ler Thorbjørn Harr.

Hans figur er for øvrig skrevet ut av serien, og vil ikke returnere i den planlagte sesong 2.

«Younger» handler om en litteraturagent i 40-åra, spilt av Sutton Foster, som må late som om hun er 26 år for å komme inn igjen i bransjen etter ekteskap, fødsler og skilsmisse - noe som selvfølgelig byr på adskillige forviklinger.