BER OM RO: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Naboer og pårørende ber om ro, og mener at det ikke er noe hastverk å få et minnesmerke på plass. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
BER OM RO: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Naboer og pårørende ber om ro, og mener at det ikke er noe hastverk å få et minnesmerke på plass. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpixVis mer

«Er tidspunktet viktigere enn prosessen?»

22. juli-pårørende møtte regjeringstopper.

I ettermiddag møtte kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H), naboer til minnestedet ved Sørbråten og pårørende etter 22. juli-terroren.

Blant dem var Vanessa Svebakk, som la fram sitt syn på prosessen rundt minnesmerket.

Hastemøte Bakgrunnen for møtet er kritikken fra naboer til minnestedet og pårørende etter 22. juli. Motstanden mot det planlagte nasjonale 22. juli-minnestedet på Sørbråten nord for Utøya har økt i styrke siden svenske Jonas Dahlbergs vinnerutkast ble presentert i slutten av februar.

- Vi ønsker oss en god prosess som går over tid.

- Vi har ikke hastverk, 22. juli kommer hvert år. Det er ikke viktig at noe minnesmerke står ferdig til 22. juli 2015, sier Svebakk.

- Da stiller jeg spørsmålet: «Er tidspunktet viktigere enn prosessen?»

22. JULI KOMMER HVERT ÅR:  Vanessa Svebak og familien mistet Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn. - Vi har ikke hastverk, 22. juli kommer hvert år, sier hun om arbeidet med minnesmerket. Foto. Benjamin A. Ward
22. JULI KOMMER HVERT ÅR: Vanessa Svebak og familien mistet Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn. - Vi har ikke hastverk, 22. juli kommer hvert år, sier hun om arbeidet med minnesmerket. Foto. Benjamin A. Ward Vis mer

På møtet var også kulturminister Torhild Widvey, som har bestilt minnesmerke, og Harald Stabell som er advokat for naboene til minnestedet.

Et godt møte Vanessa Svebakk forteller til Dagbladet at det var et godt møte mellom de pårørende og de to ministerne. Hun beskriver ministerne som sympatiske og forståelsesfulle.

- De uttrykte forståelse for den hverdagen vi har levd med nå i to og et halvt år, sier Svebakk.

Flere av naboene på Sørbråten i Hole i Buskerud, der det planlagte nasjonale minnesmerket etter 22. juli skal stå, vil helst ikke ha det i sitt nabolag.

Solberg ringte pårørende Statsminister Erna Solberg ringte personlig til Vanessa Svebakk, som mistet datteren på Utøya i 2011, for å invitere til dialog om det omstridte minnesmerket på Sørbråten.

Svebakk er blant de pårørende som ønsker å stoppe det planlagte minnesmerket ved Utøya.

Det fordi hun mener prosessen har gått for fort og at de pårørende ikke har blitt inkludert i diskusjonen. Blant annet stiller hun seg kritisk til bruken av deres avdøde datters navn.

- Flytt minnesmerket Talsmann for naboene, Jørn Øverby håper å få flyttet minnesmerket til et annet sted på øya, eller få et annet minnesmerke lenger unna.

- Vi har problemer nok til daglig bare å se Utøya, sier Øverby - som håper på å bli hørt.

Verken Sanner eller Widvey vil uttale nå hva som skjer, men legger til at møtene fredag har vært viktige.

- Vi lytter for å få en bredere synsvinkel. Mange er berørete, og nå innfører vi en liten pustepause, sier Sanner om planene.

Widvey forteller om tre nye møter neste uke: med AUF, støttegruppa og et folkemøte i Hole kommune.

- Om det blir noen endringer, eller hva de endringene skal inneholde, får vi da ta stilling til, sier Widvey.

- Sår i naturen I brevet som førte til møtet mente Utøya-naboene at Dahlbergs kunstverk var «en voldtekt av naturen» og et inngrep alt for iøynefallende til å få dem til å glemme det som skjedde den 22. juli.

NYE BILDER: Illustrasjon offentliggjort av KORO (Kunst i offentlig rom) som er ment å tydeliggjøre hvordan minnestedet etter 22. juli plasseres i landskapet på Sørbråten ved Utøya. 
Foto: Jonas Dahlberg Studio / KORO / NTB scanpix
NYE BILDER: Illustrasjon offentliggjort av KORO (Kunst i offentlig rom) som er ment å tydeliggjøre hvordan minnestedet etter 22. juli plasseres i landskapet på Sørbråten ved Utøya. Foto: Jonas Dahlberg Studio / KORO / NTB scanpix Vis mer

- Dette er verken operabygget eller Vigelandsparken, sier Utøya-nabo Jørn Øverby, som reddet mange liv 22. juli 2011 til NRK:

- Jeg ser Utøya hver eneste dag, og minnene derfra blir ikke borte med et trylleslag. Vi må ikke lage et sår til, både i naturen og sjelen vår. Det budskapet må vi formidle under morgendagens møte og få dem til å forstå.

9. april skal det også være et åpent informasjonsmøte på Sundvollen hotell, arrangert av KORO og Statsbygg.

Nye bilder Statens fagorgan for kunst i det offentlig rom (KORO), som har ansvaret for å få bygget minnestedet, publiserte torsdag nye illustrasjoner for å «tydeliggjøre hvordan minnestedet på Sørbråten plasseres i landskapet».

- Vi har sett et behov for å publisere dette.

- Det fordi de bildene som så langt har vært vist, kanskje har skapt et litt feilaktig inntrykk av dimensjonene på prosjektet, sier prosjektleder Harald Fenn i KORO til NTB.
- Gjør ingen forskjell Ole Morten Jensen, nabo til Sørbråten og en av initiativtakerne til protestaksjonen, sier de nye bildene ikke gjør noen forskjell.

- De skal legge beslag på 27 dekar og legge til rette for 400 besøkende samtidig. Da går det ikke an å påstå at dette ikke blir voldsomt, sier Jensen til NTB.

NYE BILDER: Illustrasjon offentliggjort av KORO (Kunst i offentlig rom) som er ment å tydeliggjøre hvordan minnestedet etter 22. juli plasseres i landskapet på Sørbråten ved Utøya. 
Foto: Jonas Dahlberg Studio / KORO / NTB scanpix
NYE BILDER: Illustrasjon offentliggjort av KORO (Kunst i offentlig rom) som er ment å tydeliggjøre hvordan minnestedet etter 22. juli plasseres i landskapet på Sørbråten ved Utøya. Foto: Jonas Dahlberg Studio / KORO / NTB scanpix Vis mer

- Vi som bor tett på Utøya og kom tett på tragedien den dagen har det tøft nok med de minnene vi har hver gang vi ser Utøya. Vi trenger ikke dette som en daglig påminnelse i tillegg. Om det så gjemmes bak et stort gjerde, så vet vi jo hva som er der, og det vil være en belastning, sier Jensen.

MØTTE PÅRØRENDE: Komunal og moderniseringsminister  Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl
MØTTE PÅRØRENDE: Komunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer