Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kjønnsidentitet:

Er transpersoner lettkrenket? Selvsagt.

Tonje Gjevjon er aldri blitt sensurert. Hun er blitt sagt imot.

IKKE SENSURERT: Kvinnen som de siste par årene har skrevet utallige artikler i lokalaviser over hele landet, blitt honorert for å fremme meningene sine i Dagbladet, fått støtte av Fri Ord og så videre, hevder seg sensurert, skriver artikkelforfatteren om Tonje Gjevjon. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
IKKE SENSURERT: Kvinnen som de siste par årene har skrevet utallige artikler i lokalaviser over hele landet, blitt honorert for å fremme meningene sine i Dagbladet, fått støtte av Fri Ord og så videre, hevder seg sensurert, skriver artikkelforfatteren om Tonje Gjevjon. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tonje Gjevjon hevder seg nok en gang sensurert og kneblet av transpersoner. Kvinnen som de siste par årene har skrevet utallige artikler i lokalaviser over hele landet, blitt honorert for å fremme meningene sine i Dagbladet, fått støtte av Fri Ord og så videre, hevder seg sensurert.

Er transpersoner lettkrenket? Ja, mange er nok det, men Tonje Gjevjon er aldri blitt sensurert. Hun er blitt sagt imot. Hun er blitt utfordret på alle disse merkelige artiklene og meningene sine. Og tilsvar/motsvar er ikke sensur.

Så er det disse lettkrenkede såra transene. Til Dagbladet sier Tonje Gjevjon i en kommentar at:

–Det er underlig at en gruppe som krever toleranse ikke viser toleranse tilbake.

Jeg og de fleste andre transpersoner jeg kjenner til har en ganske begrenset ønskeliste: Man ønsker seg fred og respekt. Man ønsker å få leve livene sine uten å bli hetset, uten å bli angrepet, uten å bli truet. Det er ganske enkelt.

Hva er det Tonje Gjevjon ønsker fra oss? Applaus? Ja, hun blir motsagt, hun får motytringer, hun får kjeft, en del blir ganske opprørte av ting hun skriver, men hvor er sensureringen i det? Hvilken toleranse er det hun ønsker seg? At vi skal tolerere at hun aldri noen gang har klart å forholde seg til noe annet enn sine egne fakta?

At hun på bakgrunn av sin egen frie fantasi klarer å dra fram de merkeligste problemstillinger rundt transpersoner? At hun påstår det å slippe transkvinner inn på en jentedo kan være farlig for kvinner? Hva er det mennesket ønsker toleranse for?

Hun ønsker toleranse for sin intoleranse.

Selvsagt finnes det lettkrenkede transpersoner, heldigvis. Jeg skulle gjerne ønsket meg flere. Problemet i dag er snarere at transpersoner er blitt verdensmestre til å svelge. Man svelger unna så mye dritt i det daglige, nettopp fordi man på ingen måte har energi, tid eller rom til å bry seg om alt.

Transpersoner som daglig opplever å bli diskriminert. Transpersoner som lever livene sine på tå hev, redd for når neste ubehagelige episode vil inntreffe. Når du møter på nestemann som vil le av deg, som vil fortelle deg at du ikke engang er verdt skoene du går i.

Transpersoner som opplever at selv kjønnsidentiteten deres kan hindre dem i å få jobbene de ønsker seg. Som opplever et helsevesen som gir fullstendig blanke i utfordringene de står i. Transpersoner som fortsatt mangler et vern mot hatkriminalitet.

Transpersoner må leve med at alle har en mening om en. Man må leve med en oppmerksomhet i samfunnet som man på ingen måte har bedt om.

Vi må til enhver tid tenke over hvor vi er, hva vi gjør, hvem vi er i nærheten av. Vi er sårbare, ekstremt sårbare. Og det er søren ikke vi som har satt oss i den situasjonen.

Tonje Gjevjon gjentar til det kjedsommelige at det å bli krenket, det å bli utfordret til debatt, ikke er farlig. Og det er jeg selvsagt helt enig med henne i, men det som er farlig og det som Tonje Gjevjon innehar veldig mye av, er kunnskapsløshet.

Så kanskje transpersoner burde blitt flinkere til å la seg krenke, flinkere til å heve stemmen og fortelle hva galt de opplever, selv om det vil kreve tid og styrke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!