REALITY-STJERNER: Kommunikasjonsrådgiver Stian Lothe er sønn til Leif Einar «Lothepus» Lothe fra «Fjorden Cowboys» . Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REALITY-STJERNER: Kommunikasjonsrådgiver Stian Lothe er sønn til Leif Einar «Lothepus» Lothe fra «Fjorden Cowboys» . Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Er utroskap en privatsak? Pressen er ikke bedre enn Tusvik og Tønne

Vær varsom når det passer seg.

Meninger

Denne uken diskuteres det hvorvidt Vær varsom-plakatens prinsipper ikke bare bør gjelde aviser, men også podkaster. Startskuddet gikk på torsdag da Erle Marie Sørheims skrev et innlegg i VG om hvordan Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne i sin utleverende podkast diskuterte angivelig utroskap mellom to kjente norske profiler.

Dette innlegget skal likevel ikke handle om hvordan en skal kunne få Tusvik og Tønne til å slutte å utlevere andre personers privatliv. Alle vet at det er en like fåfengt bestrebelse som å vente på at Dovre skal falle. Eller at Per og Bahareh skal gå fra hverandre, for å bruke et mer moderne uttrykk

Mitt innlegg skal derimot problematisere hvorvidt de etablerte mediene egentlig følger det samme prinsippet om saklighet og omtanke som de nå etterlyser blant de mer nyetablerte mediene. Samme dag som Sørheim skrev sitt innlegg, stilte hun også i Dagsnytt atten for å diskutere kronikken sin. Der kunne både hun og hennes motdebattant, journalist og podkaster Morten Hegseth, gå med på programleder Espen Aas sitt premiss om at det er «Vær varsom-plakaten som gjelder» i de tradisjonelle mediehusene. Nåvel.

La oss holde oss til temaet utroskap, kanskje noe av det verste mest sårende en person kan oppleve i sitt privatliv. Norske medier smykker seg ofte med at de ikke omtaler utroskap. Dersom de først dekker hvordan en person for eksempel har utnyttet egen posisjon for seksuell vinning i et skjevt maktforhold, er det opp til leseren å trekke sine egne slutninger basert på vedkommendes sivilstatus i gjerningsøyeblikket.

Dessuten har de etablerte mediene ingen problemer med å dekke utroskapsskandalene til internasjonale kjendiser. La oss ta Khloé Kardashian, søsteren til den mer berømte Kim Kardashian, som et eksempel. Hennes mann, Tristan Thompson, ble fjor tatt for å være utro på et utested i New York da en norsk jente hadde filmet ham i gjerningsøyeblikket og deretter solgt videoen til Daily Mail.

Med lettere tilslørt sensasjonalisme, gikk TV 2 for overskriften «Hevder ny video viser at Tristan Thompson var utro mot Khloé Kardashian». Dagbladet kunne sporenstreks melde om «Utroskapsskandale: Norske Vendela (21) fikk Internett til å storme etter Kardashian-avsløring». VG slo til med en god dose patos: «Høygravide Khloe Kardashians kjæreste i utroskapsskandale». På toppen av det hele ble den norske jenten intervjuet av Morten Hegseth på VGTV, hvor hun blant annet ble spurt om hvor mye hun tjente på å selge denne videoen.

Kanskje himlet du med øynene da jeg trakk fram et eksempel fra Kardashian-klanen. Likevel ligger det her en helt reell presseetisk debatt om hvem sine utroskapskapsskandaler – eller helt andre private forhold – en skal kunne dekke uten å ta noe som helst forbehold.

Hadde jeg tatt denne debatten med en redaktør, ville kanskje han eller hun svart med at «Kardashian-familien har skapt et livsgrunnlag av å utlevere sine egne liv. Derfor bør de tåle såpass.» Jeg kommer også fra en familie som har bydd på seg selv i et reality-program gjennom seks sesonger. Det er likevel helt utenkelig at den norske pressen ville ha dekket utroskap knyttet til meg eller noen av mine familiemedlemmer uten at begge parter i utroskapen gikk god for det.

Videre ville kanskje redaktøren sagt at «Dette var en sak først publisert i Daily Mail og hadde allerede gått verden rundt før den nådde de norske mediehusene.» Betyr dette at norske medier kan legge Vær varsom-prinsippene på hyllen og omtale de mest private saker, så fort et prinsippløst utenlandsk mediehus har gjort det samme?

Kanskje ville redaktøren til slutt prøve å argumentere i retning av at «Khloé Kardashian verken bor i Norge eller snakker det norske språket. Mest sannsynlig vet hun ikke en gang at saken har vært omtalt i Norge.» La oss si dette var redaktørens siste argument.

Vil det da si at pressen anser personvernet til norske statsborgere til å stå sterkere enn det til utlendinger? Kanskje mente den tenkte redaktøren at det finnes en såpass stor fysisk og kulturell distanse mellom oss nordmenn og Kardashian-familien at deres rett til et privatliv ikke lenger gjelder. Om dette er tilfelle, hva sier det om menneskesynet til den etablerte pressen?

Til alle redaktører hvis avis har omtalt utroskapsskandalen til Kardashian og Thompson: Kan dere med sikkerhet si at dere i større grad tar hensyn til å skjerme personers privatliv enn det Tusvik og Tønne gjør i sin podkast?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.