Er verdens mest populære bok juks?

Da Vinci-dommen faller i dag.

(Dagbladet.no): Dan Brown har hatt eventyrlig suksess med boka «Da Vinci-koden». Men er boka plagiat?

Det skal retten Londons High Court i dag gi svar på, ifølge CNN.

Bakgrunnen for søksmålet er at historikerne Michael Baigent og Richard Leigh hevder Dan Brown plagierte boka «Hellig blod, hellig gral». Søksmålet er rettet mot Browns forlag, Random House.

Baigent og Leigh mener Brown stjal en av deres hovedteorier - at Jesus overlevde korsfestelsen, giftet seg med Maria Magdalena og fikk barn. Denne teorien er hovedplot i «Da Vinci-koden», og gav thrilleren en vri som har fascinert millioner av lesere verden over.

Det er andre gang Brown anklages for plagiat. Sist ble han frikjent. Det samme vil antakelig skje denne gang, ifølge opphavsrettadvokater nyhetsbyrået Associated Press har pratet med.

De mener at Baigent og Leigh vil få problemer med å overbevise dommeren om at generelle ideer er opphavsbeskyttet.

Historikernes advokat, Jonathan Rayner James oppfordret i sluttprosedyren sist måned dommeren til å se på Browns beviser med «dyp mistanke».

- Han strevde med å huske et år og kunne knapt huske en måned. Hans generelle holdning i kryssforhører var lite samarbeidsvillig, sa James ifølge BBC.

FRIFINNES? Eksperter på opphavsrett tror ikke Dan Brown blir dømt. Foto: SCANPIX
FRIFINNES? Eksperter på opphavsrett tror ikke Dan Brown blir dømt. Foto: SCANPIX Vis mer

Brown beste forsvar kan ifølge CNN være at selv om «Da Vinci-koden» bygger på historie, er slutten ren fiksjon.

 • Les Dagbladet.no/litteratur
  Hver torsdag sender Dagbladet ut kulturnyheter fra inn- og utland på e-post, helt gratis:

  Motta Dagbladets nyhetsbrev Kulturavisa:
  litteraturavisa kulturavisa
  Navn:
  E-post:
FILM</B> Filmen «Da Vinci-koden» har premiere i mai, en premiere som antakelig stoppes hvis Dan Brown taper i retten i dag. Her er hovedrolleinnehaverne Tom Hanks og Jean Reno på promotur i Japan.
HISTORIKER:</B> Michael Baigent er en av de to forfatterne som har saksøkt forlaget Random House for Dan Browns plagiat. Baigent og Leighs bok er også utgitt på Random House