Er vi en gjeng egoister?

Punger ut for eget lesestoff, men kjøper billigbøker til barna.

SELGER PÅ SALG: Barnebøkene går unna på Mammutsalget. Hvorfor synes de ikke like godt på de vanlige bestselgerlistene?
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
SELGER PÅ SALG: Barnebøkene går unna på Mammutsalget. Hvorfor synes de ikke like godt på de vanlige bestselgerlistene? Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Mammutsalget er nylig over, og etter all sannsynlighet har barnebøkene blitt billigsalgets store vinnere. Det meldte Bokhandlerforeningen i forrige uke, etter å ha gjort en gjennomgang av de foreløpige salgstallene.

Nyheten kommer kort tid etter at Gyldendal serverte følgende optimistiske melding i Aftenposten: Forlaget regner med å selge flere barnebokapper til mobiltelefoner og lesebrett enn fysiske bøker i 2012.

Begge nyhetene er gode, for de handler om stor interesse for norske barnebøker. Men de reiser også spørsmålet: Må barnebøkene være billige for å oppnå gode salgstall?

På de ordinære bestselgerlistene er barnebøkene sjelden særlig synlige, med unntak av salgstopper som «Harry Potter» og «Mattemagi».

Boklista inkluderer kun bøker som er utgitt i løpet av de to siste årene, det vil si at mange av titlene, bortsett fra på pocketlista, faller innenfor fastprisavtalen og har fullpris.

Barnebøker i Appstore er derimot like billige som på Mammutsalget: Sjelden mer enn halvparten så dyre som i bokhandelen, og langt billigere enn ebokutgaver av bøker for voksne.

Er vi en gjeng egoister som gjerne punger ut for eget lesestoff, men går til billighylla når vi skal ha noe til barna våre? Eller tenker vi kanskje at det ikke er vits å betale fullpris for ei bok som mottakeren leser ut på en halvtime og vokser fra før vi får snudd oss?

Alle som svarer ja på siste spørsmål kan ta en kikk i bokhylla si og tenke over hvor mange bøker som er lest mer enn én gang. Og deretter se i hylla på barnerommet, og vurdere hvor mange som er lest mer enn ti ganger.

Kanskje velger vi gamle klassikere (som ikke synes på boklista) til barna fordi vi vil, og tar det som en bonus om de er billigere enn bøkene som kom ut i fjor. Eller handler det om storforbruk - norske barn leser så mye at vi er nødt til å prioritere hauger av billigbøker framfor hauger av dyre?

Uansett kan vi vente oss enda flere billige barnebøker i tida framover, enda lettere tilgjengelig. Det blir stadig enklere å utgi ebøker, ikke bare for etablerte forlag. Apple lanserte nylig et program som gjør det enkelt for hvem som helst å utgi eboka si selv. Billig og greit. Selvpubliserende forfattere kan by forlagene på hard priskonkurranse i tida framover, og leserne vil få mye å velge i.

Ikke nødvendigvis mye bra. Langt fra alle aspirerende forfattere er så allsidige, språksikre og visjonære at de kan tillate seg å droppe redaktører, konsulenter og korrekturlesere. Men jeg spår at mange kommer til å gjøre et forsøk.

Derfor håper jeg at vi vil velge ut fra flere kriterier enn pris, når vi skal handle barnebøker i tida som kommer. Gode barnebøker er en investering i språkforståelse og leseglede for mange år framover.

De yngste leserne fortjener kvalitetssikre, aktuelle, originale og gjennomarbeidede bøker i haugevis. Blir de for dyre å kjøpe i butikken, får vi låne dem på biblioteket.