DEBATT

Debatt: Homonasjonalisme

Er vi homofile i krig med islam?

Homokampen er blitt til en ideologisk høygaffel rettet mot muslimer.

DEMONSTRASJON: Hitler «look-a-like» fra det høyreekstreme partiet Nederlandse Volks Unie demonstrerer i Harderwijk, hjembyen til mannen som var mistenkt for mordet på politikeren Pim Fortuyn, i 2002. Foto: Foto: Michael Kooren /

 Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Hitler «look-a-like» fra det høyreekstreme partiet Nederlandse Volks Unie demonstrerer i Harderwijk, hjembyen til mannen som var mistenkt for mordet på politikeren Pim Fortuyn, i 2002. Foto: Foto: Michael Kooren / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Er det én ting jeg skammer meg over, er det fordommene mine. En av de største fordommene mine om dagen er mot muslimer. Jeg blir påvirket av det jeg leser i nyhetene. Om hvordan islam er voldelig, gammeldags og inkompatibel med demokrati. Og særlig om hvordan islam promoterer homofobi.

Med flyktningkrisen og tilstrømmingen av stadig flere muslimer til Europa kjenner jeg på en voksende frykt for at jeg som ung homofil går en utrygg framtid i møte. Jeg vil ikke kjenne på frykten og fordommene. Men de er der likevel, og jeg er langt fra den eneste som føler det slik. Faktisk har en voksende kollektiv følelse de siste årene gitt grobunn til en ny bevegelse i Vesten: homonasjonalismen.

Homokampen brukes nå som en ideologisk høygaffel av konservative høyrepartier i Vesten. De retter den mot den nye fienden: islam. I 2007 ga professor Jasbir K. Puar ved Rutgers University denne utviklingen navnet «homonasjonalisme».

Homonasjonalismen oppsto i Nederland, med den kontroversielle politikeren Pim Fortuyn. Han var åpent homofil og gikk til krig mot islam fordi han mente at muslimsk innvandring satte en stopper for homofiles frihet. I 2002 stilte Fortuyn til valg for sitt eget parti, Lijst Pim Fortuyn (LPF), men ni dager før valget ble han skutt på åpen gate. Morderen var venstreradikal og bekymret for situasjonen for muslimer i Nederland hvis Fortuyn skulle komme til makten. To år seinere ble den islamkritiske filmskaperen og Fortuyn-tilhengeren Theo van Gogh drept. Denne gangen var drapsmannen en muslimsk ekstremist. Drapene skapte en polarisering mellom homokampen og muslimsk innvandring, som seinere banet vei for Geert Wilders og Frihetspartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer