UT MED POLAKKER: David Cameron måtte berolige sin polske kollega etter angrep på polakker i Storbritannia etter Brexit.
UT MED POLAKKER: David Cameron måtte berolige sin polske kollega etter angrep på polakker i Storbritannia etter Brexit.Vis mer

Er vi lenger trygge i Storbritannia?

Før nazistene kommer, putt en sikkerhetsnål i knapphullet.

Meninger

Er europeere lenger trygge i Storbritannia? David Cameron måtte ringe sin polske kollega forleden og forsikre at det er de, tross angrep på polakker og andre EU-borgere den siste uka etter Brexit-seieren.

Cameron måtte også berolige bekymrete folkevalgte i parlamentet. En representant fra Wales fortalte at hennes velgere i opphisselsen hadde gått løs på sine mørkhudete naboer og bedt dem dra hjem til der de kom fra, noe som viste seg å være rett rundt hjørnet. De var ikke en gang rørleggere.

Stemningen er så forgiftet at folk som er mot utrydding av den polske rørleggeren og andre europeere, er blitt enige om å vise det med et hemmelig tegn, slik man gjorde under annen verdenskrig.

De går med en sikkerhetsnål festet på brystet i solidaritet med forfulgte europeere i Storbritannia, #SafetyPin. Nålen skal signalisere at det er trygt for utlendinger å ta kontakt med vedkommende. Briter med sikkerhetsnål er vennligsinnete. De vil ikke spytte på deg, eller banke deg opp.

Under krigen brukte nordmenn binders for å vise motstand mot okkupantene, men, ærlig talt, det var etter at vi var invadert. Før en eventuell okkupasjon er det åpenbart flere og mer effektive virkemidler enn en sikkerhetsnål. Det går for eksempel an å ta til motmæle før nazistene kommer.

Og hvis du virkelig tror naziene kommer, er en sikkerhetsnål og en hashtag temmelig slappe greier. Riktignok prøvde Chamberlain seg med #peaceinourtime uten stor suksess. Han burde nok sjekket algoritmene før han la den ut. Hadde nyheten kommet på et gunstigere tidspunkt, ville den klikket bedre og kanskje reddet verden.

Ordet er mektigere enn sverdet, sies det. Men hva med en sikkerhetsnål? Kombinert med en hashtag på twitter og mange Games of Thrones-referanser. Da må vel nazistene gi opp før de tar over? Eller skjønne at de er en parodi på en TV-serie og og et popkulturfenomen.

Opphavet til Magna Carta har endt med en sikkerhetsnål i knapphullet. Med mindre de stikker den et helt annet sted, kan de ta seg en kopp te. Og en bolle.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.