FRA SYRIA: I "Suhel's Story" på Youtube forteller Suhel fra Syria om om livet i flyktningleiren i Hellas. Foto fra filmen
FRA SYRIA: I "Suhel's Story" på Youtube forteller Suhel fra Syria om om livet i flyktningleiren i Hellas. Foto fra filmenVis mer

Debatt: Flyktningkrisa

Er vi mer verdt enn flyktninger?

Det er så viktig at vi innser at flyktninger er mennesker med rettigheter, i henhold til flyktningkonvensjonen.

Meninger

I dagens flyktningdebatt ser jeg gjentatte ganger at flyktninger, ja de er bare flyktninger. Mange diskuterer dem som om de var dyr, som om de var verdiløse, som om de ikke var mennesker. At man er født i Norge betyr ikke at man har retten til å heve seg over andre mennesker.

I en Youtube-video laget av Andrea Hoff Haga kalt «Suhel's Story», forteller den syriske gutten Suhel om livet i flyktningleiren i Hellas. Han viser oss teltene de bor i, tynne telt som skal tåle både regn og snø. Det er tynne telt som ingen mennesker burde bo i.

Han forteller videre om hvordan de blir angrepet av fascister. De kaster steiner på dem. De er barn. De lever tett i tett, og de vet ikke hvor lenge de skal bo der. Så tenk om du og din familie, du og dine barn skulle bodd slik – og du vet ikke en gang hvor lenge du måtte bo der. Hadde ikke du blitt frustrert?

Jeg håper virkelig folk kan prøve å tenke seg om, og tenke seg hvordan det er å være flyktning.

Det er ikke rart at flyktninger blir frustrerte. De er i en forferdelig situasjon, og det er ikke deres skyld.

Dette er det så utrolig viktig at vi innser. Det er så viktig at vi innser at flyktninger er mennesker med rettigheter, i henhold til flyktningkonvensjonen. De lever et liv hvor framtida er usikker og livet er tungt.

Som Suhel sier i videoen: «Du er ett menneske og jeg er ett menneske, eneste forskjellen er at du har dokumenter og det har ikke jeg.»

Kjære medmennesker, prøv å sett dere i andre mødres situasjoner, andre barns situasjoner. Prøv å se, prøv å forstå, at flyktninger er akkurat sånne som deg. Hva ville du ha gjort hvis du var flyktning?