Den kjente britiske økonomen John Maynard Keynes skrev at økonomen må være «matematiker, historiker, statsmann og filosof (…) han må forstå symboler og snakke med ord».
Som student på Blindern opplever jeg at økonomiutdanningen handler om å presentere studentene for et sett med «sannheter» om hvordan økonomien fungerer. Sannheter om økonomien søkes ved å utlede kompliserte matematiske teoremer. Ofte er modellene så kompliserte at all tid og ressurser brukes på å forstå matematikken. Det blir lite rom for kritiske spørsmål, eller grundige diskusjoner rundt modellenes relevans for virkeligheten.
Altfor ofte møtes kritiske kommentarer med et sukk eller en kort kommentar før vi raser videre til neste likning. At det eksisterer alternative teorier, hører vi aldri noe om.
Resultatet er økonomer med en sterk tro på egne modeller og metoder og lite ydmykhet rundt begrensningene til eget fag.
I dag foregår det et studentopprør i økonomifaget, både internasjonalt og ved Universitetet i Oslo. Rethinking Economics ble startet i kjølvannet av et studentopprør i Manchester etter finanskrisa i 2008. Studentene var misfornøyde med at pensumet var for ensrettet og ikke ga dem gode verktøy for å forstå hva som foregikk i den virkelige verden. Ingen lærte noe om finanskrisa.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger