Er vi pøbler på nettet?

Kritikere vil skru klokka tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Trodde du de frie og åpne nettdebattene var kommet for å bli? Ikke hvis Doris Lessing og Stig Inge Bjørnebye får det som de vil.

De siste ukene har en rekke profilerte mennesker rettet hard kritikk mot nettdebattene, slik de blant annet foregår her på Dagbladet.no. Flere har tatt til orde for en tilbakevending til den gode, gamle redigerte offentligheten. 

Nobelprisvinner Doris Lessing mener blogging og nettdebatt gjør oss dummere. Stig Inge Bjørnebye, som selv ble offer for ryktespredning på nettet, frykter at uredigerte nettdebatter kan ta liv. Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes kaller debattene en skitten strøm, mens forfatter Eirik Newth spør hvorfor vi blir drittsekker på nettet.

Og Aftenpostens debattredaktør, Knut Olav Åmås, mener det frie ord er et redigert ord. Du skal med andre ord beskyttes mot deg selv.

BREDDEN OG TEMPERATUREN i kritikken gjør at den må tas på alvor. For kritikerne mener ikke bare at kvaliteten på nettdebattene må bli bedre, eller at overtramp må slås hardere ned på. Et flertall later til å ønske å skru klokka tilbake, til tida før nettet åpnet offentligheten for alle med meninger og markeringsbehov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.