STERK MANN: President Recep Tayyip Erdogan.
 Foto: NTB Scanpix
STERK MANN: President Recep Tayyip Erdogan. Foto: NTB ScanpixVis mer

Erdogan må få motbør

Vi vokter oss for å hevde det, men det likner stygt på politisk forfølgelsesvanvidd

Meninger

Forsøket på statskupp i Tyrkia led heldigvis et raskt nederlag. Flertallet i folket og de folkevalgte fra alle de fire partiene i parlamentet sto opp for å forsvare demokratiet. Et militært styre i Tyrkia ville ikke ha blitt godtatt i våre dager verken i inn- eller utland og ville fått kort levetid. Forsøket kostet mange menneskeliv. Kupp-makerne må tiltales etter loven og dømmes i retten.

Det er imidlertid langt fra noe rimelig rettsoppgjør vi nå er vitne til. Tyrkias regjering er demokratisk valgt, men den må etterleve demokratiets friheter, rettsstatens regler og menneskerettighetene. Straks kupp-makerne var slått ned, satte president Recep Tayyip Erdogan i gang omfattende utrenskninger uten sidestykke i statsinstitusjonene og samfunnet ellers. Halvparten av generalene og admiralene er avsatt. Statsadvokater, dommere, dekaner ved universitetene, lærere på alle trinn og tallrike andre statsansatte har fått sparken. Mange av dem er også arrestert. Et par tusen institusjoner - skoler, helseinstitusjoner, fagforeninger, veldedige organisasjoner og annet - er stengt. Nå har turen kommet til fjernsyn, radio, aviser, blader, tidsskrifter og forlag. Mange journalister er eller skal arresteres.

Les også: Politisk og militært ukloke kupp-makere har ofret mye tyrkisk blod og hjulpet en autoritær hersker på veien til sitt mål

En så stor sammensvergelse kan umulig stå bak et så mislykket forsøk på kupp. Erdogan har utpekt bevegelsen til Fethullah Gülen som skyldig. Da må det legges fram håndfaste beviser i retten. Men nå er rettsvesenet så vingeklippet at det knapt kan håndtere alle de mistenkte. Vi vokter oss for å hevde det, men det likner stygt på politisk forfølgelsesvanvidd. Det virker som om alle politiske motstandere skal ryddes av veien, alle må velge mellom å støtte Erdogan eller bli bannlyst. I politisk, diplomatisk og økonomisk knipe har han grepet et påskudd til å knuse all motstand.

Vi har i flere år advart mot de stadig mer autoritære trekkene ved styret til Erdogan. Hans mål er å samle all makt gjennom å endre Grunnloven og gå fra et parlamentarisk til et president-styre. En eneveldig Erdogan - uten motmakt, uten uavhengig rettsvesen og uten ytringsfrihet - vil for Tyrkia være det nest verste av alle regimer; bare et militært diktatur ville være verre.

Norges utenriksminister har advart Tyrkias myndigheter i samråd med andre europeiske ledere, med EU, Europarådet og NATO. Her må alle formålstjenlige virkemidler brukes for å redde demokratiet i Tyrkia. Det skylder vi alle modige tyrkere og den politiske opposisjonen som våger å stå opp mot både militære kupp-makere og en farlig, maktsjuk president.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.