STERK MANN: Recep Tayyip Erdogan. Foto: Scanpix
STERK MANN: Recep Tayyip Erdogan. Foto: ScanpixVis mer

Erdogan må presses. Maktbruk forstår han seg på

Erdogan tukler med rettsstaten og prinsippet om maktdeling.

Meninger

Det er all grunn til å hylle det tyrkiske folket og alle de fire politiske partiene i landets nasjonalforsamling for å ha stått opp for å forsvare folkestyret da militære eventyrere forsøkte seg på et statskupp. I Europa i 2016 er militært styre absurd. Om dette kunne i det minste det sterkt splittede og polariserte landet samle seg.

Men det er svært urovekkende å se hvordan landets folkevalgte president, Recep Tayyip Erdogan, og hans våpendragere utnytter seieren over kuppmakerne. Han har satt i gang ei heksejakt på «et virus» i statens institusjoner, hvor blant andre et stort antall dommere og statsadvokater er avsatt og arrestert. Dette går langt ut over å finne de skyldige bak forsøket på kupp og stille dem for retten, noe som er helt på sin plass.

Les også: - Demokrati er uansett det beste for et land som opplever press fra alle kanter.

I anledning møtet til utenriksministrene i EU i går sier EU-kommissæren Johannes Hahn, som har ansvar for utvidelse og naboskap, at det virker som om Erdogan på forhånd hadde klar ei liste over antatte fiender i statsinstitusjonene som skulle renskes ut ved passende anledning. Blant lederne i EU-landene hersket det fra før av utbredt bekymring for autoritære trekk i Tyrkia som nå forsterkes. Advarslene til Erdogan har vært mange i helga. USAs utenriksminister, John Kerry, sier NATO vil granske Tyrkia for å se om landet etterlever kravene til demokrati og rettsstat.

Les også: Kerry advarer Erdogan etter massearrestasjoner

Erdogan tukler med rettsstaten og prinsippet om maktdeling. Fremdeles har han ikke nådd sitt mål om å endre Grunnloven og flytte den utøvende makta fra statsministeren til presidenten. Fremdeles er Tyrkia ifølge loven et parlamentarisk regime hvor Erdogan bare skal ha symbolsk makt som statsoverhode. Men han har tiltatt seg makt som han ikke skulle ha. Nå ser det ut som om alle statsansatte må være tilhengere av Erdogan for å beholde sine stillinger. I så fall er Tyrkia på vei forbi det autoritære mot det totalitære, der alle må sverge troskap til herskeren.

Erdogan åpner for å drøfte å gjeninnføre dødsstraff. Da må han ta Tyrkia ut av Europarådet og gi opp alle tanker om medlemskap i EU. Tyrkia sitter med et sterkt kort i forholdet til EU gjennom avtalen hvor Tyrkia skal bremse strømmen av flyktninger fra Syria og andre land, mot visumfrihet for tyrkere til EU og en god slump penger til flyktninger i Tyrkia. Derfor kan EU stille krav til Tyrkia. Feriegjestene som glimrer med sitt fravær viser hvor akutt Tyrkia trenger venner. Erdogan har skaffet fiender på alle kanter. De beste vennene tyrkerne kan få nå, er de som presser Erdogan. Maktbruk forstår han seg på.