Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Erdogans heksejakt

«Høyst alarmerende», sier forbundskansler Angela Merkel.

EGENRÅDIG: President Recep Tayyip Erdogan hører ikke på kritikk fra Vesten. Foto:  Murat Kaynak / Anadolu / NTB Scanpix
EGENRÅDIG: President Recep Tayyip Erdogan hører ikke på kritikk fra Vesten. Foto:  Murat Kaynak / Anadolu / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias utvikling har lenge vakt bekymringer i vestlige land, og etter det det mislykkede forsøket på militært kupp 15. juli har forholdene i rask fart gått fra vondt til verre. Bekymringene er mangfoldige. Demokratiet med tilhørende friheter, menneskerettighetene og rettsstaten krenkes av den stadig mer enerådende presidenten, Recep Tayyip Erdogan. Kurderne, landets store etniske mindretall, undertrykkes brutalt sørøst i landet. Tyrkia har på få år opplevd et historisk tilbakeslag. Samtidig har Erdogan viklet landet inn i krigen i Syria og Irak med en strategi som går på kryss og tvers av landets allierte i NATO.

Politiske motstandere av presidenten - ekte og innbilte – forsøkes kneblet av myndighetene. I statsapparatet og i de militæres rekker er det gjennomført utrenskninger i et omfang som vekker til live skremmende tanker om et regime med forfølgelsesvanvidd. Alle de avsatte og arresterte kan umulig ha hatt en finger med i kuppet eller være et ledd i en sammensvergelse mot landets regjering. Presidenten synes styrt av ett eneste mål: Han vil samle all politisk makt i sine egne hender ved å innføre president-styre.

I helga slo politiet til mot opposisjonsavisa Cumhuriyet og arresterte 13 journalister, deriblant sjefredaktøren. Fra før av er rundt 150 medier – aviser, nettsteder og kringkastingskanaler – stengt. Over hundre journalister sitter fengslet. Erdogan er i ferd med å kvele det som er igjen av fri presse og kringkasting. Overalt i samfunnet er folk redde for å ta til motmæle mot myndighetene, av frykt for å miste jobben og bli arrestert.

Presidenten i Europaparlamentet, Martin Schulz, kaller pågripelsen av journalister for «utrenskninger» som har politiske, snarere enn juridiske og sikkerhetsmessige grunner. «Nok ei grense er krysset hva gjelder ytringsfrihet i Tyrkia», sa han. Han fikk svar fra den tyrkiske statsministeren, Benali Yildirim: «Min bror, vi forholder oss ikke til di grense. Nasjonen trekker grenser for oss. Hvilken betydning spiller di grense? Vi kommer til å slå en strek over den.»

- Det er høyst alarmerende at presse- og ytringsfriheten blir begrenset igjen og igjen, sa forbundskansler Angela Merkel i Tyskland onsdag.

Men den egenrådige Erdogan hører ikke på kritikken. Han har allerede vendt EU ryggen og snakker åpent om å gjeninnføre dødsstraff. Dette lover ikke godt for tyrkerne. Men det lover ikke godt for Tyrkias allierte heller. Spørsmålet er om det i det hele tatt er noe Vesten kan gjøre for å få Tyrkia inn på et demokratisk spor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!