LEDER

Erdogans knuste drøm

Kurderne er valgets store vinner.

NEDERLAG:  Recep Tayyip Erdogan.
NEDERLAG: Recep Tayyip Erdogan. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det regjerende Rettferds- og Utviklingspartiet (AKP) vant valget i Tyrkia, som største parti, men mister for første gang etter 2002 sitt reine flertall i parlamentet. Derfor er det et kraftig tilbakeslag for de konservative islamistene, som med 41 prosent av stemmene gikk tilbake ni prosentpoeng fra valget i 2011. Statsminister Ahmet Davutoglu må nå forsøke å danne koalisjonsregjering, danne mindretallsregjering med støtte utenfra eller skrive ut nyvalg.Verken sosialdemokratene i Republikansk Folkeparti (CHP), ultranasjonalistene i Nasjonalistisk Handlingsparti (MHP) eller det kurdiske Demokratisk Folkeparti (HDP) er stemt for å samarbeide med AKP. Det er nye og usikre tider i Tyrkia.

Verst er nederlaget for president Recep Tayyip Erdogan, som ikke var på valg. I strid med Grunnloven og sedvanen har han blandet seg inn i regjeringsarbeidet og i valgkampen. Han håpet å få et stort nok parlamentarisk flertall til å endre Grunnloven og innføre et president-styre. I stort monn endte valget som folkeavstemning om denne drømmen til Erdogan som nå brast. Flertallet avviste den stadig mer autoritære presidentens ønske om utøvende makt. I 11 år var han statsminister inntil han i fjor ble president. Spørsmålet er nå om han vil nøye seg med å være et seremonielt statsoverhode.I tillegg til Erdogan har svakere økonomi og stillstand i fredsforhandlingene med kurderne bidratt til tilbakeslaget for AKP. Ved å innlede forhandlingene tapte AKP til ultranasjonalistene, uten å fullføre tapte partiet til kurdiske HDP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer