LEDER

Erdogans knuste drøm

Kurderne er valgets store vinner.

NEDERLAG:  Recep Tayyip Erdogan.
NEDERLAG: Recep Tayyip Erdogan. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det regjerende Rettferds- og Utviklingspartiet (AKP) vant valget i Tyrkia, som største parti, men mister for første gang etter 2002 sitt reine flertall i parlamentet. Derfor er det et kraftig tilbakeslag for de konservative islamistene, som med 41 prosent av stemmene gikk tilbake ni prosentpoeng fra valget i 2011. Statsminister Ahmet Davutoglu må nå forsøke å danne koalisjonsregjering, danne mindretallsregjering med støtte utenfra eller skrive ut nyvalg.
Verken sosialdemokratene i Republikansk Folkeparti (CHP), ultranasjonalistene i Nasjonalistisk Handlingsparti (MHP) eller det kurdiske Demokratisk Folkeparti (HDP) er stemt for å samarbeide med AKP. Det er nye og usikre tider i Tyrkia.

Verst er nederlaget for president Recep Tayyip Erdogan, som ikke var på valg. I strid med Grunnloven og sedvanen har han blandet seg inn i regjeringsarbeidet og i valgkampen. Han håpet å få et stort nok parlamentarisk flertall til å endre Grunnloven og innføre et president-styre. I stort monn endte valget som folkeavstemning om denne drømmen til Erdogan som nå brast. Flertallet avviste den stadig mer autoritære presidentens ønske om utøvende makt. I 11 år var han statsminister inntil han i fjor ble president. Spørsmålet er nå om han vil nøye seg med å være et seremonielt statsoverhode.
I tillegg til Erdogan har svakere økonomi og stillstand i fredsforhandlingene med kurderne bidratt til tilbakeslaget for AKP. Ved å innlede forhandlingene tapte AKP til ultranasjonalistene, uten å fullføre tapte partiet til kurdiske HDP.

Valgets store vinner er HDP, som i de kurdiske fylkene i sørøst fikk mellom 70 og 88 prosent av stemmene med en valgdeltakelse nær 90 prosent. Partiet får 80 av de 550 setene i parlamentet. Det er litt av et gjennombrudd. Utenom blant kurderne har HDP også hentet stemmer fra de «indignerte» som forsvarte Gezi-parken i Istanbul i 2013 og gjorde opprør i mange andre byer, fra grønne velgere og kvinner, samt fra homofile og lesbiske. HDP er i mangt Tyrkias svar på Syriza og Podemos.
HDP har klart å markere avstand til Kurdistans Arbeiderparti (PKK), den væpnede bevegelsen som forhandler om fred med regjeringa. Spørsmålet er hva de nye parlamentariske styrkeforholdene, med et svekket AKP og gjennombruddet for HDP, innebærer for fredsforhandlingene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer