PÅ PLASS: Tyrkiske stridsvogner var på plass i den syriske byen Jarabulus i formiddag. Foto: Firas Faham/Anadolu Agency/Scanpix
PÅ PLASS: Tyrkiske stridsvogner var på plass i den syriske byen Jarabulus i formiddag. Foto: Firas Faham/Anadolu Agency/ScanpixVis mer

Erdogans krig på alle fronter

Da Tyrkia gikk inn i Syria med stridsvogner i natt understreket det hvilket politisk helvete krigen i Syria er for landet. President Erdogan er nå i krig med alt og alle. Særlig kurderne. At Tyrkia går inn på bakken i Syria er dramatisk.

Kommentar

Offisielt er det først og fremst Den islamske stat (IS) Tyrkia rykket inn i Syria for å slå ned. Den militære offensiven har både tyrkisk og amerikansk flystøtte. Det passer bra på en dag da den amerikanske visepresidenten Joe Biden kom til Tyrkia for å snakke med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Bakkekrigen skal renske byen Jarabulus i Syria og områdene rundt for IS-krigere, etter en serie med terrorangrep, det siste i byen Gaziantep i Tyrkia i helga der mer enn 50 mennesker ble drept mens de feiret et bryllup. Jarabulus og Gaziantep ligger bare noen mil fra hverandre i et landskap som Erdogan lenge tillot væpede ekstremistgrupper å operere ganske fritt i. Men nå har IS blitt en så stor trussel mot tyrkisk sikkerhet at dets islamistiske krigere må bekjempes. Det er første gang det er tyrkiske soldater på bakken i Syria i denne krigen, bortsett fra en mindre nålestikk-operasjon i fjor.

Med bakkeoperasjonen er Tyrika trukket enda mer direkte inn i den krigen som på alle måter har vært ødeleggende for landet. Krigen i Syria har vært en sammenhengende ulykke for president Erdogan. Da demonstrasjonene mot den syriske presidenten Bashal al-Assad startet våren 2011 meldte Erdogan seg raskt på anti-Assad partiet. Sammen med Barack Obama trodda han at Assads dager snart var over. Men Assad var som vi nå vet mer seiglivet enn mange trodde, og framstår nå som den ene sterke mann i det syriske kaoset.

Erdogan har måttet blø i krigen. Da han åpnet militærbasen Incirlik for amerikanske fly ble han hardt straffet for å ha latt opposisjonen mot Assad og IS bruke tyrkiske grenseområder som et oppmarsområde for deres militære operasjoner, og for å se en annen vei når krigere reiste gjennom Tyrkia for å bli rekruttert av IS og andre grupper. Da USA fikk bruke tyrkisk territorium i krigen mot IS startet IS en terrorkampanje mot Tyrkia med en rekke blodige angrep. I krigens kaos har også kurdere hatt stor militær framgang, og kontrollerer nå det nordlige Syria øst for elva Eufrat, samt en stykke land helt i nord-vest av Syria. IS kontrollerer fortsatt det meste av landet mellom de kurdiske områdene, og det er der tyrkiske styrker i natt rykket inn.

Nattas innmarsj i Syria er imidlertid også et angrep på kurdiske posisjoner, noe Erdogan ikke la skjul på da han begrunnet det som har fått navnet Operasjon Eufrat skjold. Også operasjonens navn forteller hva den først og fremst handler om, nemlig å stanse kurdernes militære framgang, og hindre dem i å etablere et sammenhengende stykke land nord i Syria. Som operasjonens navn sier så skal den forsvare området fra Eufrat og vestover. Også kurdiske posisjoner ble angrepet av tyrkisk flyvåpen og artilleri i mogrentimene i dag, da de tyrkiske pansrede kjøretøyene rykket fram.

Timingen for denne dramatiske militære operasjonen er altså sånn at det skjer samtidig med at den amerikanske viseprsidenten Joe Biden er i Tyrkia. Forholdet til USA er mildt sagt anstrengt etter at Erdogan har krevd at USA utleverer Fetullah Gulen, som han mener sto bak forsøket på militærkupp i juli. USA har bedt om konkrete bevis, noe de ikke har fått, og det er nesten utenkelig at USA kan presses til å utlevere Gulen - hvis ikke alt i USA blir uforutsigbart ved at Donald Trump blir president. Mens det tok Erdogan tre uker etter kuppforsøket å dra til Russland for å møte Putin, tar det fem uker før Erdogan er villig til å ta imot sin allierte - USAs - visepresident. Det sier noe om den politiske temperaturen i Tyrkia. Som ble enda høyere med bakkeoperasjonen i natt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.