KOMMENTARER

Erdogans natt

Politisk og militært ukloke kupp-makere har ofret mye tyrkisk blod og hjulpet en autoritær hersker på veien til sitt mål, skriver Einar Hagvaag.

KJEMPE-FIASKO: Tyrkisk politi og tilhengere av president Recep Tayyip Erdogan med tyrkiske flagg på ei forlatt stridsvogn på Bosporos- brua, som binder sammen den europeiske og den asiatiske delen av Istanbul. Kupp-makerne led et smertelig nederlag og har styrket Erdogan i stedet for å avsette ham. Foto: EPA / STR / NTB Scanpix
KJEMPE-FIASKO: Tyrkisk politi og tilhengere av president Recep Tayyip Erdogan med tyrkiske flagg på ei forlatt stridsvogn på Bosporos- brua, som binder sammen den europeiske og den asiatiske delen av Istanbul. Kupp-makerne led et smertelig nederlag og har styrket Erdogan i stedet for å avsette ham. Foto: EPA / STR / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det temmelig klossete forsøket på statskupp kommer først og fremst til å styrke president Recep Tayyip Erdogan. Han forsøker å flytte den utøvende makta i landet fra statsministeren til presidenten ved å endre Grunnloven; og de facto har han samlet all makt i sine hender allerede. Kupp-makerne inntok det statlige kringkastingsselskapet TRT og fikk lest opp en uttalelse hvor de hevdet å ha tatt all makt i landet for å «gjenopprette den grunnlovsmessige orden, demokratiet, menneskerettighetene og frihetene» mot «autoritarianismen», altså mot Erdogan.

Men de militære sto ikke samlet bak kupp-makerne, de var i klart mindretall i egne rekker. De var ikke, som kupp-makere flest, «morgenfugler». De slo til klokka 22 om kvelden mens folk var våkne og mange var ute i gatene, ikke mens folk sov i tidlige morgentimer.

Hvis de tenkte på hvor mange tyrkere som er imot Erdogan, så glemte de hvor mange som støtter ham. Erdogan har splittet og polarisert Tyrkia i tidligere ukjent grad. Det er ikke det samme som å mangle folkelig støtte eller at folk stort sett stiller seg likegyldige til ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer