Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Erdogans nye provokasjon

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nytt strømmer demonstranter til Taksimplassen i Istanbul i Tyrkia for å protestere mot statsminister Recep Tayyip Erdogan. Protestene skjer etter at det tyrkiske parlamentet sist onsdag vedtok en lov som øker statens kontroll over Internett. Ifølge lovteksten kan det statlige teleselskapet blant annet blokkere nettsider hvis de har «fornærmende» innhold uten å ha rettslig kjennelse på forhånd. Internett-leverandører må også oppbevare brukerdata og gjøre disse tilgjengelige for myndighetene hvis de blir bedt om det. Loven føyer seg inn i et mønster der Erdogan og hans parti AKP strammer inn tale- og ytringsfriheten. Tyrkia ligger på topp tre-lista når det gjelder fengslede journalister, og regjeringen kontrollerer store deler av tyrkisk media. Også forfattere merker tilstramningen. Sosiale medier er blitt viktigere, men å operere på slike er også en risikosport. En journalist og blogger fra Aserbajdsjan ble fredag deportert fra Tyrkia fordi han hadde kritisert regjeringen, ifølge den tyrkiske avisa Zaman.

Martin Schulz, president i Europaparlamentet, kaller den nye Internett-loven et tilbakeskritt for pressefriheten i Tyrkia. USA har også kommet med kritikk. Slike lover gjør det ikke lettere for Tyrkia å bli medlem av EU. Jussprofessor Yaman Akdeniz ved det private Bigli-universitetet i Istanbul kaller loven «orwelliansk» og legger til at Tyrkia muligens kommer til å nærme seg Kina når det gjelder Internett-politikk.

Mange observatører tror ikke den nye Internett-loven kommer på et tilfeldig tidspunkt. Erdogan sliter med en korrupsjonsskandale som har nådd langt inn i regjeringen hans. Flere titalls personer er arrestert, blant andre sønnene til tre tidligere statsråder, direktøren for den statseide Halkbank og en rekke politisjefer og ledende forretningsfolk. Erdogan har svart med å ta statsadvokaten som ledet etterforskningen av saken og sparket hundrevis av politisjefer og ansatte i rettsvesenet. Hardt presset forsvarer han de nye Internett-lovene og sier at de gir folk mer frihet.

Hold deg vekk fra internettbruken min, var rundt to tusen demonstranters beskjed til Erdogan på Taksimplassen lørdag, der de ble møtt med tåregass og vannkanoner. Deres eneste håp er at president Abdullah Gül ikke godkjenner loven. Men håpet er tynt, selv om Tyrkias president og statsminister, begge fra AKP, er kommet på kant med hverandre. Det som er viktig nå er at utenverdenen, blant annet Norge, øker presset på Tyrkia for å forhindre at landet ikke nok en gang ender opp som en autoritær stat.

Hele Norges coronakart