Erfaren novellist

Få overraskelser, men skarpe iakttakelser og godt håndverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Samliv på tomgang, unnfallenhet og bortskuslede muligheter er sentrale temaer hos Sidsel Mørck. Siden debuten i 1967 har hun utforsket flere sjangere og skrevet nærmere førti bøker for voksne og barn. Nå kommer hennes første nye novellesamling på åtte år.

Surnet samliv

Mørck er ikke en novelleskaper av det kjølige, distanserte slaget. Hun går tett på situasjoner og relasjoner de fleste av oss kjenner. Vi møter brødrene som – fullstendig fremmede for hverandre – treffes for å fordele dødsboet etter faren, og oppdager at de ikke kjente ham heller. Og vi møter kvinnen som føler seg overkjørt, ja krenket, av venninnens gjentatte monologer om egen lidelseshistorie. Flere av novellene handler, som så ofte før, om samliv som surner. Under den kontrollerte overflaten bobler avsmaken, for ikke å si vemmelsen over den andre, skapt av skuffelser og årelang slitasje.

I de fleste novellene trekkes fortida med. Hendelser i nåtidsfortellingen er springbrettet til minnene. Dette grepet kan synes enkelt. Men det krever kyndighet å skape myke, naturlige overganger, og Mørck er rutinert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer