Erfaren novellist

Få overraskelser, men skarpe iakttakelser og godt håndverk.

BOK: Samliv på tomgang, unnfallenhet og bortskuslede muligheter er sentrale temaer hos Sidsel Mørck. Siden debuten i 1967 har hun utforsket flere sjangere og skrevet nærmere førti bøker for voksne og barn. Nå kommer hennes første nye novellesamling på åtte år.

Surnet samliv

Mørck er ikke en novelleskaper av det kjølige, distanserte slaget. Hun går tett på situasjoner og relasjoner de fleste av oss kjenner. Vi møter brødrene som – fullstendig fremmede for hverandre – treffes for å fordele dødsboet etter faren, og oppdager at de ikke kjente ham heller. Og vi møter kvinnen som føler seg overkjørt, ja krenket, av venninnens gjentatte monologer om egen lidelseshistorie. Flere av novellene handler, som så ofte før, om samliv som surner. Under den kontrollerte overflaten bobler avsmaken, for ikke å si vemmelsen over den andre, skapt av skuffelser og årelang slitasje.

I de fleste novellene trekkes fortida med. Hendelser i nåtidsfortellingen er springbrettet til minnene. Dette grepet kan synes enkelt. Men det krever kyndighet å skape myke, naturlige overganger, og Mørck er rutinert.

Det beste ved novellene er likevel situasjons- og persontegningene. Mørck er både eksakt og nyansert. Personene kan gjerne være patetiske, slemme og følelsesmessig gjerrige, men aldri bare det. Først og fremst er de sammensatte og gjenkjennelige. Alle føler trykket øke; fra egen feighet og unnlatelsessynd, og fra tida som renner ut.

Ikke bare kvinner

Mørck får fram de typiske konfliktene mellom kvinner og menn. Menns stress og avmakt i forholdet til kvinnen skildres med like stor presisjon som kvinnens sinne og avsmak. Både 80-åringen og ungjenta gis stemmer i samlingen – førstnevnte med større hell.

Da «Beste noveller» kom for to år siden var det enkelt å peke ut høydepunkter. Det er ikke fullt så lett her. Tittelnovellen, som drar veksler på episoder fra eldre noveller, samt «Gi alt», er to av flere gode. I sistnevnte drives mannen på flukt fra kjæresten: Hun som sier han ikke gir nok; «hun som ser på ham og vil ha noe.» Han skjønner bare ikke hva – i likhet med de fleste andre menn.