REAGERER: Her er annonsen i BA som Eric Claptons advokater reagerer mot. Faksimile: BERGENSAVISEN
REAGERER: Her er annonsen i BA som Eric Claptons advokater reagerer mot. Faksimile: BERGENSAVISENVis mer

Eric Clapton saksøker Bergensklubb

Vil ha én million for reklame-bilde.

(Dagbladet.no): Onsdag 6. august i fjor spilte Eric Clapton konsert for et utsolgt Koengen i Bergen. Nattklubben Ricks benyttet anledningen til å arrangere etterfest med tributebandet Ericsson's - et ikke uvanlig arrangement i forbindelse med store konserter i byen.

Nattklubben hadde en omsetning på i alt 35 856 kroner denne kvelden. Men nå risikerer de å gå i kraftig minus.

- Grovt overtramp
Eric Clapton har nemlig saksøkt nattklubben for én million kroner, for urettmessig bruk av et bilde av ham i en reklame i Bergensavisen samme dag.

- Det dreier seg om et relativt grovt overtramp, sier advokatfullmektig Bjørn Olai Bye ved advokatfirmaet Schjødt, som representerer Clapton, til Dagbladet.no.

Ricks hadde rykket inn en helsides annonse i avisa, hvor de informerte om etterfesten, sammen med et stort bilde av Clapton. Bildet skal de ha ligget «fritt på nettet, og uten copy right,» som det heter i tilsvaret fra Ricks' advokat.

- Man kunne forstå slik bruk dersom det var en privatperson som gjorde en feil. Men her er det benyttet så åpenbart kommersielt og i reklameøyemed, mener Bjørn Olai Bye.

- Er det ikke ganske vanlig å arrangere slike tributekonserter når kjente artister kommer til Bergen?

- Det som er spesielt her, er måten arrangementet blir profilert på, med stort fargebilde og navn samme dag som Claptons konsert. Du vil normalt ikke se det i forbindelse med et afterparty, med mindre arrangørene hadde inngått en eller annen avtale, sier Bye.

- Trodde det var en skremselsgreie
Han tror ikke det er artisten selv som oppdaget annonsen i Bergensavisen.

- Nei, jeg har vanskelig for å tro at han leser norske aviser.

- Er ikke én million et svært høyt beløp, med tanke på at omsetningen var på litt over 35 000 kroner?

- Én ting er hva de tjener, en annen er hvilke verdier de tiltar seg, sier Bye.

Claptons advokater sendte først et krav til utestedet på 300 000 kroner. Da de ikke fikk svar på kravet, opprettet de et søksmål.

- At vi har gjort en feil, er én ting, men vi synes det var useriøst å kreve så mye penger. Vi trodde det hele var en skremselsgreie, så vi gjorde ikke noe med det, sier Tom Greni, daglig leder for Ricks.

Overraskelsen var derfor stor da stevningen kom i postkassen i forrige uke.

- Jeg tenkte at dette var jo voldsomt. Vi har jo ikke brukt navnet hans for å selge pølser eller noe. Dette skulle være en slags hyllest til Clapton. Så jeg synes det er å skyte spurv med kanoner, sier han.

Ifølge Greni har Ricks tilbudt Clapton hele omsetningen fra kvelden.

- Må vi betale, så må vi betale. Det er jo ikke helt krise. Vi skal nok få et resultat vi kan leve med, sier han.

Vil spørre neste gang
Både Greni og Ricks' advokat Per Magne Kristiansen kaller søksmålet «å skyte spurv med kanoner».

- Saken er i og for seg grei nok. Det er beløpet som er helt hinsides. Det finnes ikke noen rettspraksis i Norge eller noe annet land som kan dokumentere det de ber om. Den eneste dommen det i noen grad kan sammenlignes med, er en sak fra 1995 der Bjøro Håland ble tilkjent 20 000 kroner for misbruk av navnet hans, sier Kristiansen.

- Vi mener vi har kommet med et rundhåndet tilbud, sier han, og sikter til tilbudet om å gi Clapton omsetningen på i overkant av 35 000 kroner.

Han viser til at Bergen har en lang tradisjon for tributekonserter i forbindelse med artistbesøk, og hevder at mange av de kjente artistene synes hyllesten er hyggelig. The Rolling Clones, Red Hot Chilli Poppers og Dark Side of the Wall er noen av dem som har spilt konserter i byen i det siste.

- Men er det ikke naturlig å gjøre en avtale med plateselskapet eller arrangørene av den offisielle konserten, i forkant av et slikt tribute-arrangement?

- Ut fra det som har skjedd i denne saken, kan du være helt sikker på at det vil skje neste gang, sier Kristiansen.

Det er foreløpig usikkert når saken kommer opp for retten.

TIL SAK MOT NATTKLUBB: Eric Clapton fotografert under konserten på Koengen i Bergen i fjor. Etter konserten arrangerte nattklubben Ricks en tributekonsert til ære for Clapton. Men Clapton følte seg åpenbart ikke beæret av at de brukte et bilde av ham i reklame for arrangementet. Han saksøker klubben for én million kroner. Foto: ODDMUND LUNDE
TIL SAK MOT NATTKLUBB: Eric Clapton fotografert under konserten på Koengen i Bergen i fjor. Etter konserten arrangerte nattklubben Ricks en tributekonsert til ære for Clapton. Men Clapton følte seg åpenbart ikke beæret av at de brukte et bilde av ham i reklame for arrangementet. Han saksøker klubben for én million kroner. Foto: ODDMUND LUNDE Vis mer