Erik redder - Håkon med venner

Den ene tar for seg kunstformen fotball & humor, rablet ned av Erik Thorstvedt, den andre boka er ikke skrevet av kunstneren Håkon Bleken, men er en omfattende monografi om nettopp Håkon Bleken.

Men først skrur vi ballen og tida tilbake til klokka 12.00 og møter opp på en sportsbar i hovedstaden.

- Jeg er for det første kjempeskuffet over alle dere i avisene som ikke har trykt utdrag av boka mi uten å å spørre om lov på forhånd, sier lyrikkens reservekeeper Erik Thorstvedt med klare finter mot en viss kjent langrennsløper fra Nannestad.
- I denne boka får også mange kjente folk sine pass påskrevet, blant andre Arne Scheie fordi han faktisk ikke husker om det ble 1- 1 eller 2- 2 i hengekampen mellom Burnley og Coventry 23. oktober 1963. Også Drillo er nevnt fordi han en gang skal ha sagt: «la oss holde ballen litt i laget nå, gutter», sier Thorstvedt, ler og henviser til side 57 i boka og avsnittet «Fotballreplikker du aldri kommer til å høre».

Rå humor

- Har fotballspillere humor, leser ikke de aller fleste Donald og har feil hår?

- I England er det ekstremt mye humor både på treningen og i garderoben, ganske så rå humor også. Ting som ikke egner seg på trykk. På landslaget er det også en fin tone mellom spillerne, men det var ikke alltid min humor slo like godt an. Før vi skulle ut til den første VM-kampen mot Mexico i 1994, var det en taus og innbitt forsamling på vei ut av garderoben. For å prøve å løse opp litt, snudde jeg meg og sa: «slapp av gutter, det er jo bare en VM-kamp». Det var ikke mange som lo, sier Thorstvedt på denne litterære pressekonferansen som varte i 2 x 25 minutter.

Med seriøse ekstraomganger i blikket haster vi videre mot det stedet byens kulturjoggere benytter, midt i arbeidstida, til lunsj, Theatercaféen.

Ikke aleine

Innerst inne i den såkalte Bunnefjorden sitter Håkon Bleken. Ikke aleine. Det er nemlig trangt i den skinnbelagte fjordarmen. For her stakk jammen både Arne Nordheim og Frans Widerberg innom, og et vell av andre mer eller mindre kultiverte personligheter, pluss oss fra den forhatte pressen, da.

Men i går var vi alle lunsjvenner. Det skulle da ogå bare mangle. Er det en maler som både fortjener respekt og vennskap så er det Håkon Bleken. For etter min subjektive og ufaglærte oppfatning er han den største nålevende norske kunstner som har en Arne Ekeland-likhet både i uttrykk, riktig engasjement og jammen søren meg i utseende også.

- Du, når du sier det, så har det faktisk slått meg litt også, det med utseendet, sier en fornøyd Bleken. Fornøyd fordi boka om han er blitt ham verdig og ærlig både i innhold og form.

- Sjølsagt er jeg glad for denne boka. Å si noe annet ville være løgn. Den menneskelige forfengelighet er likt fordelt, det er bare det at noen tør innrømme det. Og andre ikke, sier Bleken som ikke har for vane å renne ned cafébaker Bruns dørstokk.

Pinlig for Marvin

- Burde ikke denne pressekonferansen ha vært avholdt på Svartlamo'n i Trondheim?

- Jo, der sier du noe, men det er vanskelig med servering der, da.

- Utendørs hadde vel vært fint?

- Ja, foran vårt bilde. Forresten ser det ut til at rivningsvedtaket er utsatt, og vi har da i første omgang oppnådd det vi ville. Denne saken er pinlig for kommunen og ordfører Marvin. Jeg tror nok det vil gå mot en delriving der, men egentlig burde man ha bygd ut området i samme stil. For meg betydde denne saken at kunsten fikk litt betydning i samfunnsdebatten igjen. Og i en lang tid, preget av strenge, postmodernistiske lover, har jo ikke dette vært «comme il faut», sier Håkon Bleken og blir gratulert av samtidas midtstopper Arne Nordheim med utgivelsen «Håkon Bleken - Betraktninger og budbringer», ført i pennen av kunsthistorikerne Øivind Storm Bjerke, Gunnar Danbolt, Åsmund Thorkildsen og Svein Thorud.

KROPPEN BAK BOKA: Erik Thorstvedt sier han aldri ser noen vits i å utgi en selvbiografi slik som tidligere landslagskollega Jan Åge Fjørtoft nå har gjort. Erik er en glad gutt, og i går kom hans bokdebut via støttepasningforlaget Det Norske Samlaget. Obs. humor er det mye av i denne utgivelsen.