Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erik Thorstvedt forsvarer TV 2-toppen: - Han er ikke et dårlig menneske

- Dersom noen gjør feil, så trenger de ikke å brenne i helvete av den grunn, sier sportsprofilen.

INN I DEBATTEN: Sports- og tv-profil, Erik Thorstvedt, forsvarer TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, på Twitter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INN I DEBATTEN: Sports- og tv-profil, Erik Thorstvedt, forsvarer TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, på Twitter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter avsløringene om en rekke alvorlige sextrakasseringssaker i TV 2, ble det klokka 13 torsdag holdt allmøte med ledelsen og ansatte i kanalen. Der informerte de om håndtering og planene videre.

Under møtet ble også klart at TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen fortsetter i jobben. Han ble applaudert og mottok støtteerklæringer fra de ansatte, fikk Dagbladet opplyst.

Redaktøren har vært i hardt vær de siste dagene etter at det ble kjent at han ble varslet om grov sextrakassering av en kvinnelig ansatt, men ikke tok affære på over ett år.

- Bør trekke seg

Onsdag pratet Dagbladet med flere ledelseseksperter som mener at redaktøren bør trekke seg på bakgrunn av hvordan han håndterte varslingen.

Jansen Hagens tidligere kollega, sportskommentar Asbjørn Myhre, mener også at redaktøren bør gå av.

- Nå må faktisk min gamle sjef Vegard Jansen Hagen trekke seg med et ørlite snev av verdighet i behold, skriver han på Twitter.

Kommentaren fra Eurosport-profilen ble publisert før det ble kjent at Jansen Hagen skulle fortsette. Myhre har ikke besvart Dagbladets henvendelser torsdag.

- Støtter ham

En som derimot tar Jansen Hagen i forsvar på Twitter er kollega og sports- og tv-profil, Erik Thorstvedt.

- Jeg støtter ham. Dersom noen gjør feil, så trenger de ikke å brenne i helvete av den grunn. Man kan være et godt menneske allikevel. De fleste av oss går på trynet en gang i livet, og Vegard er ikke et dårlig menneske, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Spørsmålet om TV 2-redaktørens tillit kommer etter at Jansen Hagen offentlig beklaget sin manglende reaksjon tirsdag. Da hevdet sportssjefen at noe av grunnen til at oppgjøret med den aktuelle ansatte, som sto bak trakasseringen, kom såpass seint, var at han bare var delvis informert om hendelsen.

- Ikke korrekt

Men tidligere kommunikasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy, beskriver forklaringen til Jansen Hagen som en «delvis løgnaktig framstilling», overfor VG.

Torsdag ønsket ikke Indrøy å kommentere nyheten om at redaktøren får fortsette i jobben.

- Jeg sa ifra fordi jeg reagerte på en historie som ikke var korrekt framstilt. Da trakasseringen skjedde reagerte jeg også veldig på måten det ble håndtert på, og skrev en rapport for å informere om dette. Nå har TV 2 gjort en vurdering, og den legger jeg meg ikke opp i, sier Indrøy til Dagbladet.

Han hevdet overfor VG at alle opplysninger om den grove hendelsen ble gitt til Jansen Hagen av kvinnen fra første stund. Varslingen ble så gjentatt overfor Jansen Hagen og en annen mellomleder flere ganger, mener Indrøy.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C.J. Willand i TV 2 sier følgende om saken:

- Som ansvarlig arbeidsgiver kan vi ikke kommentere enkeltsaker. I denne konkrete saken er det likevel viktig å si at den er mer sammensatt enn det som kommer fram av dekningen til nå. Det fratar likevel ikke Vegard Jansen Hagen et ansvar, han skulle reagert tidligere, og som en konsekvens av det har flere måtte lide.

- Uforståelig

Den Dagbladet-tilknyttede spaltisten og forfatteren av boka «Såpass må du tåle. Sex, krenkelser og offentlig debatt», samfunnsviter Hedi Helene Sveen, opplever det som uforståelig at Jansen Hagen får fortsette i stillingen, tilsynelatende uten konsekvenser.

KRITISK: Forfatter og samfunnsviter, Heidi Helene Sveen. Foto: Privat
KRITISK: Forfatter og samfunnsviter, Heidi Helene Sveen. Foto: Privat Vis mer

- Det er veldig skuffende. Det er vanskelig å ha tillit til en bedrift som sier høyt at de tar det alvorlig, men som lar en leder som indirekte har bidratt til seksuell trakassering fortsette i jobben, sier Sveen.

Sveen har selv sluttet i en tidligere jobb på grunn av sextrakassering, og refererer til tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt som viser at 123.000 av de yrkesaktive i Norge opplever seksuell trakassering på arbeidsplassen én eller flere ganger i måneden.

- TV 2 må speile at de villige til å ofre noe for prinsippet. De må gi Jansen Hagen en ripe i lakken, og det må skje i full offentlighet. Sies han ikke opp må han fratas personalansvar, sendes på kurs, hva som helst, sier Sveen.

- Har tillit

Jansen Hagen er forelagt kritikken, men det er administrerende direktør Olav T. Sandnes som uttaler seg om saken til Dagbladet:

TV 2-LEDELSEN: Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand og sjefredaktør Olav T. Sandnes. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
TV 2-LEDELSEN: Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand og sjefredaktør Olav T. Sandnes. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Det ikke være noe tvil om hvem som har hatt det tøffest, det er de som har blitt utsatt for uakseptabel oppførsel og seksuell trakassering. Jeg forstår at det kan virke handlekraftig å svare på opinionen med raske beslutninger. Vi har behov for å sette oss inn i sakene som nå har kommet opp.

- Vegard Jansen Hagen har tatt selvkritikk på håndteringen. Jeg har ikke fått informasjon som tilsier at Vegard ikke skal ha min fortsatte tillit, og kan knapt tenke meg noen som er mer opptatt av at vi nå håndterer dette skikkelig framover, sier Sandnes.

Sportsprofil trakasserte

En sportsprofil, som sportsredaktøren ble varslet om, skal ha kommet tydelig ruset til lokalene i TV 2. Ifølge opplysninger Dagbladet sitter på, skal han ha tatt med seg en kvinnelig kollega til et mer avsidesliggende del av TV 2-lokalene. Der skal han ha gjennomført kraftige fysiske og verbale seksuelle tilnærmelser overfor kvinnen.

Tidligere administrasjonssjef i TV 2, Kathrine Martinsen, hadde HR-ansvar for sportsavdelingen i månedene før sportsprofilen sluttet i TV 2. Hun sier følgende om saken:

- Slik jeg kjenner saken satt ikke Hagen på all informasjon fra alle involverte, som til slutt gjorde at arbeidsforholdet resolutt ble avsluttet. Den informasjonen kom først på bordet etter jeg hadde snakket med mange av de involverte. Det er umulig for meg å vite hva som ble sagt på tomannshånd mellom Vegard og den berørte kvinnen. Dette skjedde før jeg begynte å jobbe der. Som sportsredaktøren også har vært tydelig på, så visste han nok til at han burde tatt grep tidligere. Derfor er det prisverdig og nødvendig at han tar ansvar og sier unnskyld, sier hun.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev Dagbladet at Erik Thorstvedt mener at Vegard Jansen Hagen «bør få fortsette i jobben». Dette er nå rettet til at Thorstvedt «tar Jansen Hagen i forsvar».

Dette er TV 2s plan:

Sandnes lanserte torsdag kveld en fempunktsplan for hvordan seksuell trakassering skal motarbeides og håndteres i TV 2 framover:

  1. Bygge kunnskap: - Ledere og mellomledere i TV 2 får oppdatert kunnskap om håndtering av ulike situasjoner relatert til seksuell trakassering. Noe er uakseptabelt, mens noe er også straffbart. Vi har solid kompetanse internt, men vurderer også å bruke eksterne som kan hjelpe oss med dette.
  2. Kartlegging: - Vi har sagt at vi skal til bunns i dette, da må vi kartlegge det skikkelig. Det har vi allerede startet med. Det skal vi gjøre i tett samarbeid med tillitsvalgte.
  3. Gjennomgang av rutiner: - Vi har skjerpet våre varslingsrutiner, og de må vi fortsatt se på med et kritisk blikk. Trenger vi å tydeliggjøre ytterligere, trenger vi å skjerpe noe? Vi må sørge for at vi har gode rutiner i hele TV 2.
  4. Senke terskel: - Vi må senke terskelen for å melde fra om slike saker. For eksempel bør dette være en naturlig del av dialogen med nærmeste leder i medarbeidersamtaler og medarbeiderundersøkelser. Når mellomledere tar opp og signaliserer at dette er viktig å snakke om, er det lettere å melde fra. Medarbeidere skal ikke lure på hva mellomlederen mener om dette. Det må ledes fra toppen, ikke fra bunnen.
  5. Oppfølging og evaluering: - Når vi tar disse initiativene må vi samtidig finne ut om det fungerer. Derfor vil jeg allerede nå si at disse tiltakene vil bli evaluert etter et halvt år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!