Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Erika Fatland løy seg inn i Nord-Korea og ble møtt med kalasjnikov utenfor Donetsk

I arbeidet med sin nye bok stilte forfatter og journalist Erika Fatland (34) alle hun møtte samme spørsmål: «Hvordan er det å bo så nært Russland?»

ENKEL SERVERING: Erika Fatland er gift med Erik Fosnes Hansen, forfatter og dessuten matanmelder i VG. – Så der satt jeg og leste om maten han hadde blitt servert på en eller annen ny gourmetrestaurant; selv satt jeg ombord på en lastebåt i Nordøstpassasjen og gomlet russisk hermetikkmat fra bokser som ikke var spisifisert utover «kjøtt» og «fisk». Akkurat da syntes jeg litt synd på meg selv. Foto: Jørn H. Moen
ENKEL SERVERING: Erika Fatland er gift med Erik Fosnes Hansen, forfatter og dessuten matanmelder i VG. – Så der satt jeg og leste om maten han hadde blitt servert på en eller annen ny gourmetrestaurant; selv satt jeg ombord på en lastebåt i Nordøstpassasjen og gomlet russisk hermetikkmat fra bokser som ikke var spisifisert utover «kjøtt» og «fisk». Akkurat da syntes jeg litt synd på meg selv. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Så der lå jeg, bak forhenget, og tenkte for meg selv: «Dette er altså landet du valgte? Hvorfor ikke ... Brasil?»

Året var 2006 og Erika Fatland var på sitt første lange opphold i Russland, 23 år gammel og på sommerkurs i St. Petersburg for å lære russisk, og vertsfamilien hennes var ikke en familie, men en babusjka i midten av 60-åra, bosatt i en grå sovjetblokk et stykke utenfor byen.

– Det meste av dagen gikk hun naken rundt i leiligheten, på grunn av hetebølgen som traff landet den sommeren. Ikke kunne hun lage mat – til frokost ble jeg servert en hvitløk og ingenting annet. Dagene brukte hun til å se på statlige TV-sendinger, kombinert med voldsomme hosteanfall, og det eneste som skilte meg og hostekulene hennes var et stort brunt teppe, dekorert med Jesus på korset.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?