ENKEL SERVERING: Erika Fatland er gift med Erik Fosnes Hansen, forfatter og dessuten matanmelder i VG. – Så der satt jeg og leste om maten han hadde blitt servert på en eller annen ny gourmetrestaurant; selv satt jeg ombord på en lastebåt i Nordøstpassasjen og gomlet russisk hermetikkmat fra bokser som ikke var spisifisert utover «kjøtt» og «fisk». Akkurat da syntes jeg litt synd på meg selv. Foto: Jørn H. Moen
ENKEL SERVERING: Erika Fatland er gift med Erik Fosnes Hansen, forfatter og dessuten matanmelder i VG. – Så der satt jeg og leste om maten han hadde blitt servert på en eller annen ny gourmetrestaurant; selv satt jeg ombord på en lastebåt i Nordøstpassasjen og gomlet russisk hermetikkmat fra bokser som ikke var spisifisert utover «kjøtt» og «fisk». Akkurat da syntes jeg litt synd på meg selv. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Erika Fatland løy seg inn i Nord-Korea og ble møtt med kalasjnikov utenfor Donetsk

I arbeidet med sin nye bok stilte forfatter og journalist Erika Fatland (34) alle hun møtte samme spørsmål: «Hvordan er det å bo så nært Russland?»

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Så der lå jeg, bak forhenget, og tenkte for meg selv: «Dette er altså landet du valgte? Hvorfor ikke ... Brasil?»

Året var 2006 og Erika Fatland var på sitt første lange opphold i Russland, 23 år gammel og på sommerkurs i St. Petersburg for å lære russisk, og vertsfamilien hennes var ikke en familie, men en babusjka i midten av 60-åra, bosatt i en grå sovjetblokk et stykke utenfor byen.

Erika Fatland Journalist, forfatter og sosialantropolog fra Ølen i Rogaland. Gift med forfatter Erik Fosnes Hansen.Debuterte i 2011 med «Englebyen. For- tellinger fra Beslan», om terroraksjonen i Nord-Ossetia i Nord-Kaukasus der 333 mennesker, deriblant 186 barn, ble drept 1. september 2004. Påfølgende år ga hun ut «Året uten sommer», om 22. juli-terrorangrepet.Ga i 2014 ut «Sovjetistan», som hun seinere fikk Bokhandelens sakprosapris for. Boka er solgt til 12 land.«Grensen – en reise rundt Russland» kom i salg i fredag.

– Det meste av dagen gikk hun naken rundt i leiligheten, på grunn av hetebølgen som traff landet den sommeren. Ikke kunne hun lage mat – til frokost ble jeg servert en hvitløk og ingenting annet. Dagene brukte hun til å se på statlige TV-sendinger, kombinert med voldsomme hosteanfall, og det eneste som skilte meg og hostekulene hennes var et stort brunt teppe, dekorert med Jesus på korset.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn