Eriks snaubarberte ungdomsopprør gikk til topps

Ble månedens poet med sommerklipp (5 mm).

AUGUSTPOETEN: Erik Kjos Fonn (18) ble månedens poet med et dikt om et barbert ungdomsopprør. Foto: LUCAS LEONARDO IBANEZ-FÆHN
AUGUSTPOETEN: Erik Kjos Fonn (18) ble månedens poet med et dikt om et barbert ungdomsopprør. Foto: LUCAS LEONARDO IBANEZ-FÆHNVis mer

||| Erik Kjos Fonn (18) har vært plukket ut til finalen i Skolekammeret mange ganger. Nå har han gått helt til topps — som månedens poet for august 2010 med diktet sommerklipp (5 mm).

I tillegg kom også det friskt titlede diktet hans under kjolen er hun naken til finalen.

Hvor lenge har du skrevet dikt?

— Diktning og skjønnlitteratur har opptatt meg lite. I fjor vinter viste jeg vel mine første poetiske tendenser, og ennå tok det lang tid før jeg «sto fram», forteller Erik.

Hvordan oppdaget du Skolekammeret?

— Mitt første dikt på Skolekammeret ble maifinalist i vår, men det ble skrevet mye tidligere. At det ble Skolekammeret er trolig min storesøsters fortjeneste. Hun var finalist en gang — og kanskje vekket mitt broderlige konkurranseinstinkt poeten i meg?

Er skrivingen noe som opptar deg mye?

— Skrivingen opptar lite av tiden min, men til gjengjeld mye av sinnet: Diktene jeg skriver blir gjerne til i forbindelse med plutselig og intuitiv inspirasjon, men de får meg ofte til å tenke over ting og begivenheter på andre måter enn tidligere. I mange tilfeller er det trolig enkel livsfilosofi jeg tilegner meg, men det kommer jo greit med, det, for et ungt menneske.

Kunne du tenke deg å drive mer med skrivingen framover?

— Jeg har stor glede av skrivingen og har ingen planer om å gi meg med det første, men utover det har jeg ingen ambisjoner foreløpig.

Hårete opprør

Eriks vinnerdikt handler om en rimelig nærgående sommerklipp, nærmere bestemt på fem millimeter.

Hvordan ble diktet til?

— Det var en festlig kveld i forbindelse med sommerens festivalliv at jeg nokså ut av det blå bestemte meg for å barbere hodet. Kameratene mine hadde heldigvis en hårklippemaskin. Jeg bestemte meg for ikke å fortelle det til noen, ikke engang mine foreldre, før de fikk se det. Hensikten var vel å gjøre opprør. Litt skinhead. For meg handlet det først og fremst om å løsrive seg fra egne og andres forventninger om å følge et fastlagt atferdsmønster.

I meg satte det i gang tanker om hvordan ungdomstida egentlig er ganske kort, samtidig som den føles veldig lang når man står midt oppi den. Derfor er det ganske sterkt at du klarer å skape et øyeblikksbilde («dette er bare her og nå») av noe som du står midt oppi. Samtidig finnes det forventning i det: «min ungdoms vår» betyr vel at dette bare er starten. Hva tenker du om det?

— For meg er diktningen et redskap for å dvele ved et øyeblikk — trivielt så vel som storslagent — og utforske denne begivenhetens sanne natur. Ungdommen er på mange måter en overgangsperiode: En utvikler seg fra barn til voksen, og samtidig står løsrivelsen og selvstendiggjøringen helt sentralt. På et tidspunkt vil man både fortsatt ikke være helt voksen, og samtidig, i større eller mindre grad, løsrevet. Det kan hende at det er denne fasen jeg idealiserer som den sanne ungdom.

Les juryens begrunnelse:


En nødvendig påminnelse

Augustvinneren på Skolekammeret er underfundig. Kanskje fordi de logiske sammenbinderne er snaubarbert. Leseren får ikke vite de logiske relasjonene strofene imellom, men må gjette. Og likevel: Mellom linjene, i de dypereliggende lag av teksten, stråler det likevel ut en ganske så kritisk holdning til jordisk gods og gull, til makt, til å bli etablert og komme i posisjon. Poeten hentyder, i andre strofe, til Harald Hårfagre, som hadde lovet Gyda å ikke klippe håret før hele Norge var samlet til ett rike. Han lot det gro i ti år.

Augustvinneren går motsatt vei: Han forlanger å bli klippet, vil han la det gro, selv om han ikke tar sikte på makt, for det er vår. Han er ingen samler. Kanskje han sprer? Han vil la tingene skje. Være åpen. Ustrategisk. Men med håp. Diktet handler altså om nåtida og framtida, og det er neppe urimelig å se på ønsket om sommerklipp som en klargjøring. Kanskje også en rituell renselse. For en ny fase.

Juryen falt for diktet av mange grunner: Det er gåtefullt, knapt, har en dypere mening, er lettbeint og ungdommelig. Men samtidig med tyngde. Vi liker også den spennende linken over til Snorres kongesagaer, og at det slutter med en nærmest nådeløs, i hvert fall opprørsk, forklaring. Juryen takker deg for en usedvanlig fin leseevelse, Josef! Og for en nødvendig påminnelse.

For juryen,
Kristian Rishøi

DIKT PÅ DAGBLADET.NO:
Skolekammeret er Dagbladet.nos forum for skrivende elever til og med videregående skole. Tilsvarende finnes Diktkammeret for poeter i alle aldre. Diktlærer Kristian Rishøi kommenterer løpende utvalgte dikt i Skolekammeret, mens Helge Torvund har samme rolle i Diktkammeret. 

Hver måned kårer juryen, som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja, de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladets papirutgave. Én av finalistene fra hvert forum blir dessuten kåret til månedens poet.

Dikt- og Skolekammeret har eksistert siden henholdsvis 2001 og 2003, og mange av poetene har etter hvert kommet ut i bokform. Dagbladet har også laget to bøker i tilknytning til foraene:Diktkammeret. Å skriva poesi av Helge Torvund på Det Norske Samlaget (2001), og ungdomsantologien Faen ta tyngdekrafta på Gyldendal Norsk Forlag (2008).

I tillegg tilbyr Dagbladet Dikt.no, en tjeneste som sorterer dikt på sjanger, tema med mer.