Eriksen, Helen

Eriksen (f. 1972) kommer fra strikkebygda Dale på Vestlandet. Hørte på Miles Davis, John Coltrane og andre klassikse jazzartister helt fra 10-årsalderen. Mange av disse platene var gitt ut på Blue Note, en label hun selv ble utgitt på da hun platedebuterte i 1996 med den Spellemannpris-belønnede «Standards».

Be-bop ble en ensom lidenskap for unge Eriksen gjennom hele barndommen og tenårene. Begynte som musiker i skolekorps. Først med klarinett som hovedinstrument. Som 15-åring var hun besatt av tanken på å spille sax. Til slutt fikk hun viljen sin. Flyttet med saxen til Bergen som 18-åring. Fikk en åpenbaring da hun besøkte Cafè Opera. Der spilte de det de kalte for acid jazz. Da skjønte Helen at hun hadde holdt på med acid jazz lenge før hun visste at det var det det het.

Kom seinere i kontakt med produsent Tommy Tee som tilførte henne en god dose hipp-hopp. Ble den første norske artisten med kontrakt på den prestisjetunge amerikanske jazz-labelen Blue Note. Mye ros for debutalbumet, men floppet stort med oppfølgeren som også ble slaktet i de fleste aviser.