Eriksen, Trond Berg

Slik ble jeg forfatter:

- Det var lesernes overraskende interesse for mine essays som gjorde meg til forfatter. Man blir jo ikke forfatter av å skrive bøker. Det er mange som skriver bøker uten å være forfattere.

Forfatter blir man først når man skriver med leserne i tankene og forsøker å komme i samtale med dem. Hos meg skjedde det først etter «Den usynlige død» fra 1986.

Min beste leseropplevelse:

- Jeg liker tekster som gjør litt motstand og fanger meg i en labyrint. Jeg foretrekker også tekster som taler med helt andre stemmer enn dem jeg hører omkring meg til daglig. De flotteste bøkene i så måte har vært Augustins «Bekjennelser» og Dantes «Guddommelige komedie». Men det betyr ikke at jeg ikke har glede P. G. Wodehouse og John Irving.

Litterære forbilder:

- Jeg har alltid hatt stor beundring for Johan Borgens bøker - kanskje særlig de han skriver som Mumle Gåsegg. Men påvirkningen er vel ikke så synlig i mine tekster. Noe nærmere min egen sjanger kommer de svenske kulturformidlerne Alf Ahlberg og Hans Larsson som jeg tidlig betraktet som forbilder.

Min skrivesituasjon:

- Jeg slipper nesten aldri fra meg en linje som jeg ikke først har brukt i et foredrag eller en forelesning. Der får man øyeblikkelig inntrykk av hva setningene er verd. Hvis noen gjesper av det talte ord, vil de garantert sovne av å se det samme på trykk.

En arbeidsdag starter jeg med svært tidlig frokost på et bortgjemt sted i Alpene eller Italia, og så skriving fra kl. 8.00 til 13.00. Det er nok den gamle skoletiden som fremdeles slår igjennom. Senere på dagen får jeg aldri til noe som helst. Så sover jeg fra kl. 15.00 til kl. 17.00, går en lang tur og leser nye bøker ved kveldsvinen til kl. 23.00.

Mitt forhold til Internett:

- Bruker det bare til e-mail og til boksøk.

Forfatterens e-postadresse:

t.b.eriksen@iks.uio.no

Dagbladet :på nettet 19.09.1999