DEBATT

Erikssons medisin har farlige bivirkninger

For hver gang regjeringen gjentar at de arbeidsledige må opp om morran, blir arbeidslivet mer utrygt for oss alle.

Minister Eriksson  oppfører seg som om velferdsgoder står i veien for å få folk ut i jobb. Hvis det stemmer, hvorfor er det sånn at landene med de høyeste ytelsene også er de landene som har lavest arbeidsledighet og flest i jobb? Spør leder i Rødt, Bjørnar Moxnes.
Minister Eriksson oppfører seg som om velferdsgoder står i veien for å få folk ut i jobb. Hvis det stemmer, hvorfor er det sånn at landene med de høyeste ytelsene også er de landene som har lavest arbeidsledighet og flest i jobb? Spør leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stå opp om morran! Denne myndige ordren fra Robert Eriksson kunne vi lese på Dagbladets forside onsdag i forrige uke. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) innfører nå tvungen aktivitetsplikt for alle som skal motta sosialhjelp fra NAV. De må komme seg opp, ellers får de kutt i støtten. Umiddelbart høres det kanskje lurt ut. Men det finnes gode grunner til at dette er en elendig idé.

For det første: NAV har allerede hatt mulighet til å pålegge aktivitetsplikt hvis de mener det vil hjelpe å stille krav. Det nye er at det går fra å være noe de kan gjøre, til noe de normalt gjøre. Kun i helt spesielle tilfeller kan man slippe unna, for eksempel hvis det er åpenbart at man bare vil ha behov for sosialhjelp i en kort overgangsperiode.

Hvem er det i så fall Eriksson vil stille krav til nå, som ikke ble stilt krav til før? En studie viser at den vanligste grunnen til at NAV så langt ikke har stilt arbeidsrettede vilkår, er manglende arbeidsevne på grunn av rus- og helseproblematikk. Det er altså disse gruppene Eriksson mener trenger å få smake pisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.