Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Erikssons utfordringer

Ingress

Meninger

Arbeidsminister Robert Eriksson har klare utfordringer foran seg. På kort sikt skal han sørge for at avtalen om et inkluderende arbeidsliv blir forlenget for en ny fireårsperiode fra årsskiftet. På noe lengre sikt skal han bidra til at eldre arbeidstakere står lenger i arbeid enn de gjør. Det er viktig i en tid da aldersutviklingen i samfunnet blir omtalt som en «eldrebølge» og der andelen i yrkesaktiv alder synker mens antall pensjonister av ulikt slag stiger.

Slikt må det legges til rette for. Eriksson varslet i går at regjeringen vil se nærmere på hvordan det best kan skje. «Skal vi greie å hente ut mer arbeidskraft for seniorer, må vi gjøre mer for denne gruppa», sa han på IA-konferansen i går. Det er et budskap som Senter for seniorpolitikk utvilsomt liker. Senteret er et samarbeidsorgan for virksomheter, organisasjoner og departementer som arbeider med bevisstgjøring om seniorenes verdi.

Hva regjeringens planer vil innebære er ennå i det blå. Eriksson antydet i går at regjeringen vil se nærmere på særaldersgrensene for bestemte yrkesgrupper. Det er det trolig bred politisk enighet om, kanskje med unntak av gruppene som i dag har slike ordninger. Derfor er prosessen fram til endringer viktig. Regjeringen vil også prøve å forhindre at folk blir langtidssykemeldt fordi de venter unødig lenge på å bli behandlet. Det samsvarer med helseminister Bent Høies ønske om økt bruk av private klinikker der det er store køer. Eriksson viser også til såkalte «normerte sykemeldinger». Der er regjeringen på kollisjonskurs med legene som er sykemeldende instans. Igjen vil det være behov for en god politisk prosess.

Spørsmålet om å heve aldersgrensen utover 70 år er en annen mulighet for å øke yrkesdeltakelsen blant seniorer. Men det har klare ulemper som regjeringen trolig er seg bevisst. Selv om folk i eldre årsklasser har bedre helse enn før, kan det være risikabelt å etablere som rettighet å jobbe utover dagens aldersgrense. Folk med arbeidslyst, evner og kompetanse vil som regel kunne inngå avtaler med arbeidsgiveren om å fortsette.Den største utfordringen blir å få flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet. De må både få muligheter og trygge rammer for å bli inkludert i arbeidslivet. Det er et felt hvor godt politisk håndverk kan gjøre en forskjell.