OMKAMP: Både Donald Trump og Barack Obama har vært aktive i valgkampen foran det dramatiske mellomvalget i USA i dag. De krangler om hvem som har æren for USAs gode økonomi. Foto: Carlos Barria / Reuters
OMKAMP: Både Donald Trump og Barack Obama har vært aktive i valgkampen foran det dramatiske mellomvalget i USA i dag. De krangler om hvem som har æren for USAs gode økonomi. Foto: Carlos Barria / ReutersVis mer

Slaget om USA

Erkerivalene Trump og Obama møtes til «presidentkamp»

De krangler om økonomi, Obamacare og rasediskriminering.

Kommentar

Sjelden har det vært så mye blest om et mellomvalg i USA. Et rekordstort antall velgere har allerede forhåndsstemt og nye rekorder er ventet innen de første valgdagsmålingene publiseres like etter midnatt norsk tid i natt. Aldri før har så mange kvinner stilt til valg, aldri før har det vært så mange minoritetskandidater, sjelden har det vært så mange jevne kamper.

Og så er det selvfølgelig Donald Trump. Han må ta en stor del av æren for amerikanernes økende politiske engasjement. Mellomvalget pleier å være en første dom over den sittende presidenten, men med Trump i Det hvite hus er det flere enn vanlig som vil være med å avsi dommen. Det har utviklet seg til det rene presidentvalget ettersom Trump selv har insistert på at valget skal handle om ham. På alle valgkamper gjentar han budskapet; en stemme på den republikanske kandidaten, er en stemme på ham.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer

Men også en annen president har kastet seg inn i valgkampen. Barack Obama har stilt opp for flere demokrater, særlig i Georgia, Florida og hjemstaten Illinois, hvor svarte kandidater kan følge i hans fotspor og bli historiske om de vinner, enten i lokalvalg eller til Kongressen.

Det tok ikke lang tid før det utartet seg til en mannjevning mellom de to gamle politiske fiendene. Fiendskapet er personlig mellom dem etter at Trump ledet an i «birther»-bevegelsen, den rasistiske konspirasjonsteorien om at USAs første svarte president ikke var ektefødt amerikaner.

Trump har aldri bedt om unnskyldning for det, og de siste dagene har han omtalt Obama som Barack H. Obama. Han sier ikke Hussain, forbokstaven vekker applaus nok blant tilhengerne hans.

Trump skryter ustoppelig av at han trekker et større publikum enn Obama, som om størrelse er den eneste målestokken. Få andre politikere driver i arenashowbransjen.

Mer interessant er kjeklingen deres om hvem som skal ha mest av æren for dagens gode økonomi. Obama hevder med rette at oppgangstidene var på god vei da Trump overtok. Han peker også på at han skapte enda flere jobber det siste året enn Trump i sine første. Trump hevder på sin side at han har skapt «bedre» jobber, det vil si, flere arbeidsplasser innen industri og vareproduksjon. Han har hentet utflaggete jobber hjem igjen.

SNORK: President Donald Trump holst en tale i Nord-Dakota, der han gikk hardt ut mot demokratene og eks-president Barack Obama. Video: CNN Vis mer

Obama kan skryte av at han klarte å redusere budsjettunderskuddet etter en historisk finanskrise. Trump har tvert om økt underskuddet så sterkt at det vekker bekymring for en permanent krise.

Og så handler det om regnestykket veldig mange velgere er interessert i; hva har jeg igjen i lommeboka? Ikke minst, har den mektige middelklassen fått bedre råd under Trump? Tja, det er som man regner på det. Oppgangstider og skattelette spises opp av renteøkning og bensinpriser. Børsoppgang er ikke noe folk flest nyter godt av. Sysselsettingen er høy, men enda flere amerikanere er nødt til å ta flere jobber for å forsørge seg.

På et punkt kan Obama triumfere uten forbehold. Ingen republikanske kandidater snakker lenger negativt om Obamacare. Tvert om hevder Trump nå at han alltid har vært for en helseforsikring som dekker eksisterende sykdom, det vil si en ordning til forveksling lik Obamacare. Bortsett fra at hans selvfølgelig er mye, mye billigere og bedre.

Det kan ha å gjøre med at helseforsikring er blant de viktigste sakene i dette valget, også blant republikanske velgere. Viktigere enn selv innvandring.

Etter at de fleste meningsmålinger fikk stang ut i siste presidentvalg, er valgforskerne mer tilbakeholdne med å trekke konklusjoner denne gangen. Målingene har imidlertid lenge vist at demokratene mest sannsynlig vinner tilbake flertallet i representantenes hus, mens republikanerne beholder flertallet i senatet. Det ville vært oppsiktsvekkende om demokratene klarte å vippe senatet siden de fleste senatorer på valg representerer stater Trump vant klart.

Men valget kan likevel by på sjokk og drama, ikke minst i guvernørvalg som er mindre polariserte og mer personavhengig. Mange er dessuten spent på hvor bra demokraten Beto O´Rourke til slutt gjør det i den tidligere så blodrøde staten Texas. I øyeblikket ser det ut til at senator Ted Cruz som ventet har en trygg ledelse.

Ted Cruz er selve personifiseringen av hvor polarisert amerikansk politikk er. Texas-senatoren er så upopulær i senatet at selv hans egne misliker ham åpenlyst. Partifellen Lindsay Graham skal ha sagt at; Cruz er så hatet at om noen skjøt ham ned inne i senatet, ville ingen ha brydd seg.

SKAPER OVERSKRIFTER: Donald Trump skaper stadig overskrifter verden over. Denne gangen er det etter fiffig behandling av en paraply. Se hendelsen her! Video: AP Vis mer

Har Beto O´Rourke likevel en ørliten sjanse? Valgforskere peker på at O´Rourke har drevet en utradisjonell valgkamp i deler av staten som Cruz knapt har besøkt, og hvor det er få målinger. En unormal høy valgdeltakelse kan gjøre en forskjell.

Det er uansett feil å sammenlikne ham med Obama, som meningsmålingene, til tross for at han var nykommer, hadde relativt god kontroll på. Beto må heller sammenliknes med den kanskje største overraskelsen i amerikansk politikk noen sinne.

Beto kan bli dette valgets Donald Trump. Om han taper, som alt tyder på at han gjør, er han likevel denne valgkampens store stjerne og kan være klar for en enda større scene om to år.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.