Erkjennelsens øyeblikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER IKKE LETT å bli klok på alt som foregår i Afghanistan. I juni startet rundt 3000 britiske ISAF-styrker en militæroperasjon med kodenavn «Panterens klo» i Helmand-provinsen i det sørøstlige Afghanistan. I begynnelsen av denne måneden fulgte 6000 amerikanske marinesoldater og 650 afghanske regjeringssoldater opp med «Operasjon sverdslag»

i en annen og enda viktigere del av Helmand. Målsettingen var å drive Taliban ut av provinsen og åpne for at områdets innbyggere fritt kan få delta i presidentvalget 20. august. Mandag sa Storbritannias statsminister Gordon Brown at den britiske panteren nå hadde jaktet ferdig på sitt bytte og erklærte militæroperasjonen som en suksess. «Det vi har gjort, er å drive Taliban tilbake», sa Brown. Tim Radford, den britiske kommandanten i Helmand, fulgte opp med å si at 80 000 flere afghanere vil få anledning til å stemme i august, dersom internasjonale og afghanske styrker klarer å opprettholde kontrollen de nå har.

DET HØRTES NESTEN ut som en miniversjon av talen til USAs president George W. Bush i mai 2003, da han sa at det militære Irak-oppdraget var «fullført». Men hva har egentlig skjedd? Det mest dramatiske for Gordon Brown er at 23 britiske soldater er blitt drept i Afghanistan i juli. Motstanden mot krigen øker blant britene, og mange spør seg hva hensikten med å delta egentlig er. Det er derfor all grunn til å tro at det ikke minst ligger innenrikspolitiske hensyn bak beslutningen om å stanse den britiske Helmand-offensiven akkurat nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer