Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erklærer krig mot fotballpiratene

Millioner ser fotball ulovlig.

POPULÆRE BLANT PIRATER: Flere og flere velger ulovlige løsninger og lar være å betale for å få se Ronaldo og Wayne Rooney spille. Nå frykter fotballforbundene for verdien av rettighetene. Foto: SCANPIX/AP
POPULÆRE BLANT PIRATER: Flere og flere velger ulovlige løsninger og lar være å betale for å få se Ronaldo og Wayne Rooney spille. Nå frykter fotballforbundene for verdien av rettighetene. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er lørdag formiddag, klokka nærmer seg fire. Tradisjonelt en tid da mange engelskmenn er på vei mot fotballstadion, eller skrur på radioen for å høre overføringen der.

Slik er det i mindre grad nå, mener det engelske fotballforbundet. I stedet for å gå på stadion, tar en økende gruppe unge fans datamaskinen fatt. Med tv-bilder fra andre land som kilde, overført via piratteknologi, er et voldsomt antall kamper tilgjengelig .

Men nå skal fotballverdenen ta grep. Også Norges fotballforbund (NFF) vurderer å organisere seg i et forsøk på å stoppe piratvirksomhet.

Vil samarbeide
- Dette er noe vi ønsker å vite mer om, og - hvis mulig - forsikre oss om at ikke skjer, sier tv- og mediesjef Knut Kristvang i Norges Fotballforbund til Dagbladet.no.

NFF er for tiden i samtaler med organisasjonen Stop (Scandinavia TV Organisation Against Piracy). Denne har som formål å få rettighetshavere, som idrettsforbundene, til å jobbe sammen med produsenter og distributører for å bekjempe piratvirksomheten.

Forhandlingene er ikke fullført, men NFF sier de uansett trenger hjelp om de skal klare å håndheve sine rettigheter.

- Vi som organisasjon har ikke noe apparat til å overvåke dette, eller reagere på det, per i dag. Derfor har vi hatt mye kontakt med Stop i det siste. Vi har også en tett dialog med våre mediepartnere. Vi som rettighetshavere må ta et aktivt grep. Jeg er usikker på hvor stort problemet er nå - men det vil definitivt bli større enn det er i dag, sier Kristvang.

Verdien synker
NFF solgte i sommer fotballrettighetene for til sammen 1,2 milliarder kroner. Dette innebærer at levende bilder fra kommende sesong også vil bli overført lovlig via nettet.

- Men den digitale satsingen vil vel også øke sjansene for at flere ulovlige tjenester vil dukke opp?

- Digitale medier åpner opp for enorme muligheter, og vi er først og fremst positive til at flere får se norsk fotball - også på nett. Men det blir en utfordring å få til dette i kontrollerte former, sier Kristvang.

Hvis for mange dropper abonnementer fordi de kan se kamper gratis på nettet, synker naturlig nok også verdien på fotballrettighetene. Det er dette Premier League er livredde for at skal skje på sikt.

Det engelske fotballforbundet (FA) kjemper på to fronter mot piratene nå - både i forhold til livestreaming av hele kamper, men også i forhold til ulovlig visning av høydepunkter.

Vanskelig å stoppe
Først og fremst vil de stoppe tjenester som Footylive og MyP2P, som streamer hele kamper ulovlig over nettet.

- Vi har sendt over 700 juridiske advarsler, og har hatt stor suksess med dette denne sesongen. Problemet er at de ulovlige sidene ofte er registrert under falsk navn, og bruker leverandører i land der lovverket er svarere. 60 prosent av denne aktiviteten kommer for eksempel fra Kina, sier en FA-advokat til The Guardian.

Forbundet er overbevist om at flere millioner europeere allerede benytter seg av piratteknolgi for å se kamper.

Problemet med piratvirksomheten har til nå vært begrenset fordi kvaliteten på piratoverføringen ofte har vært dårlig. Men med bedre båndbredde og ny teknologi tilbyr flere tjenester nå kamper i en oppløsning som ikke skiller seg nevneverdig fra tv-kvalitet.

Det er imidlertid ikke bare de små aktørene som viser tv-bilder ulovlig som FA ønsker å ta. Forbundet har også saksøkt Youtube, fordi videotjenesten har vist mål og høydepunkter uten tillatelse. Saken er ventet å komme opp for retten i løpet av året.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!