Erklærer rocken død - igjen

- Dette kan bli min siste turné, sier det svenske rockikonet Joakim Thåström (45) til Dagbladet. I morgen står han på scenen på Youngstorget i Oslo.

Enkelte ting forandrer seg aldri. Joakim Thåström - frontfigur i Ebba Grön og Imperiet - er skjeggete og gråkledd. Han sitter i en rockebulesofa i Oslo med halvlitersglasset innen rekkevidde. Det er snart fjorten år siden Thåström under Imperiets avskjedskonsert på Sardine's i Oslo entret scenen med ordene «Rock'n'roll är död». Nå er det på'n igjen.

Tok feil

- Jeg vet ikke hvorfor jeg skrek det den gangen. Da tok jeg feil. Men nå er rock 'n'roll dessverre en utdøende kunstform. Vi sliter med de siste dødsrykningene, sier Thåström til Dagbladet.

- Så rocken er død igjen, altså?

- Noen må i hvert fall komme og vitalisere den.

- Hvem da? The Strokes?

- Herregud. The copy of the copies, hva? Det kan man ikke kalle vitalisering. Strokes er tråkiga. Vi trenger noen som sprenger murene, sier Thåström og stirrer tomt ut i lufta.

Han mimrer om The Clash og Sex Pistols, og mumler noe om at verden ikke forsto 90-tallsband som Ministry og Nine Inch Nails.

Var lei

Selv er Thåström tilbake for fullt. Etter et mislykket industrirockforsøk på engelsk med Peace Love And Pitbulls, gjorde han comeback på svensk i 1999 med «Det är ni som e dom konstiga, det är jag som e normal». Både den og årets «Mannen som blev en gris» ble belønnet med terningkast fem her i Dagbladet.

- Jeg startet ikke Peace Love And Pitbulls og regnet med folkets kjærlighet, sier Thåström.

- Men det var helt nødvendig for meg å gjøre det, for jeg var så utrolig lei. Jeg måtte ta en lang sving før jeg kunne lande i det svenske språket igjen.

- Kent ikke rock

I morgen står Thåström på scenen under endagsfestivalen «Kalas» midt i Oslo. Han går på scenen innimellom turborockerne Hellacopters og Skandinavias svar på U2 - Kent.

- Kent er ikke noe rockband. Hellacopters er et rockband. Men det er en skitkul turné, sier Thåström.

- Du orker fortsatt turnélivet?

- Jeg begynner å bli fullstendig utladet. Jeg føler at jeg har drenert all energi til den siste skiva. Dette kan bli min siste turné. Men det er bra å slutte med flagget til topps.

ROCKIKON I OSLO: Joakim Thåström er et skandinavisk rockikon. I morgen dukker det opp gamle klassikere fra hans gamle band Ebba Grön og Imperiet når svensken går på scenen under «Kalas» i Oslo.