Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erlend Loe: - Jeg føler meg innimellom dum

Forfatteren snakker ut om ensomhet, «det jævla nettet» og tvilen rundt egen karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Konsentrasjonen hadde kanskje vært på et annet plan hvis jeg hadde sluppet det jævla nettet, sier Erlend Loe til journalist Hallgeir Opedal i den ferske utgaven av Bokpod.

Trønderen er i gang med å fortelle om arbeidsmetoder og prosjekter da distraksjoner blir et tema.

- Twitter synes jeg særlig er et problem.

- Du er avhengig?

- Ja. Likevel får jeg skrevet en hel del, sier Loe.

Familiefar Den siste setningen kan ikke være annet enn sant. Hvis Twitter hadde tatt for mye plass i 46-åringens arbeidshverdag hadde han neppe klart å balansere tre-fire store prosjekter samtidig, eller kverne ut en ny roman om Andreas Doppler samtidig som han har skrevet tv-manus til kritikerroste «Kampen for tilværelsen».

Lest denne? Loe raser mot NRK

Men der Doppler melder seg ut av samfunnet og finner en venn i elgen Bongo, lever Loe et relativt normalt familieliv, med barn, logistikk og faste arbeidstider.

- For mange år siden kom du med 13 tips til den som ville bli forfatter. Punkt fire lød slik: «Isoler deg. Gå i kjelleren både mentalt og bokstavelig»..?

PROSJEKT-SJONGLØR: Erlend Loe holder gjerne på med tre-fire store prosjekter samtidig, men forteller at det morsomste er å skrive bøker. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
PROSJEKT-SJONGLØR: Erlend Loe holder gjerne på med tre-fire store prosjekter samtidig, men forteller at det morsomste er å skrive bøker. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er pinlig å høre at jeg har sagt sånne ting for mange år siden. Huff, sier Loe.

- For meg gjelder det ikke helt nå. Det hadde jeg ikke hatt samvittighet til.

Ingen fotball-gutt Kjærligheten til språk fant trønderen allerede som barn.

- Jeg var ikke en populær type, jeg spilte aldri fotball. Men jeg fikk tidlig selvtillit på det med språk, forteller Loe.

- Sånn sett valgte jeg minste motstands vei.

- Var du ensom?

Forfatteren blir stille.

- Det var nok et ensomt element der. Men jeg vet ikke om jeg vil si ensom. I den grad jeg var det har jeg likt å være det. Det var en slags villet enssomhet også, fordi jeg syntes livet mitt var rikt nok.

Les utdrag fra Loes nyeste roman her (krever innlogging).

Beundrer Knausgård Selv om forfatteren i dag har tusenvis av lesere både i inn- og utland er han ikke alltid like trygg på karrierens leverett.

- Jeg har i mange år vært glad for at jeg kan få lov til å være i «finne på»-bransjen. Jeg synes at jeg kan det mer enn jeg kan mye annet. Men noen ganger får jeg bumerangen i bakhodet og begynner å tenke: Hva kan jeg egentlig? Jeg føler meg innimellom dum, sier Loe.

- Folk i nabolaget jeg bor i går på jobb i departementer og på skoler og finansinstitusjoner, og gjør ting som er lett å peke på er ordentlige. De bidrar til både det ene og det andre.

Forfatteren sier han har slått seg til ro med at han «aldri kommer til å være på Nobel-listene».

- Hvis bokhandelen hadde hatt en hylle for tunge, viktige bøker havner ikke mine der. Det har jeg skjønt. Jeg er ikke slik. Jeg har ikke slike erfaringer slik som for eksempel Knausgård har, for å nevne en som jeg beundrer og som jeg synes er en viktig forfatter.

På den andre siden er det å skrive med en viss letthet ikke så lett som folk tror, ifølge Loe.

- Jeg føler jeg får respekt, at jeg er der jeg skal være. Jeg innser også begrensningene mine. Jeg får ikke Bookerprisen, jeg kommer aldri til å være på Nobel-listene. Det er helt i orden, det er antagelig helt riktig.

UNG FORFATTER:En 28 år gammel Erlend Loe leser utdrag fra suksessromanen "Naiv. Super" på Deichmanske bibliotek i 1997. Foto: Birgitte Aasen
UNG FORFATTER:En 28 år gammel Erlend Loe leser utdrag fra suksessromanen "Naiv. Super" på Deichmanske bibliotek i 1997. Foto: Birgitte Aasen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!