Erlend Loe lager film om Fr.P.

Flere unge norske filmtalenter står bak prosjektet om å lage en spillefilm om norske partier. Erlend Loe skal lage film om Fr.P. og Ap.

Seks forfattere skal skrive manus om åtte norske politiske partier. Det hele skal sys sammen til en helaften spillefilm. Innspillingen av filmen skal starte i september, altså mens stortingsvalget pågår.

Erlend Loe har fått oppgave til å skrive om både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Loe innrømmer at hans empati med Carl I. Hagen og co er noe begrenset og ikke preget av kjærlighet.

- Det var ikke lett. Jeg har nok vært hardhendt, men ærlig, innrømmer Erlend Loe til Bergens Tidende.

Handlingen gjennom hele filmen skal foregå på en bensinstasjon beliggende mellom by og land et sted i Norge.

Erlend Loe har tidligere bidratt med manus til kassasuksessen «Detektor» som ble vist på norske kinoer i fjor. Denne nye filmen skal hete «Folk flest bor i Kina» - en parodi på Fremskrittspartiets nye slagord «For folk flest». Erlend Loe er bare en av bidragsyterne til denne nye filmen.

Flere av ildsjelene av filmen er de samme som stod bak novellefilmsamlingen «De syv dødssyndene» som gikk på kino i fjor. Thomas Robsahm skal ha regien og sørge for å lage en rammehistoriene de åtte andre historiene kan rammes inn i.

Det har blitt stor vekt på at det ikke er hat og forakt som skal presenteres når partifilmen skal lages.

- Det er lett å drite ut politikere og politiske partier. Men filmen vil ikke karikere, men formidle noe om partienes sjel, partienes velgere, med kjærlighet, understreker Harry Guttormsen i Norsk Filminstitutt til Bergens Tidende.

Filmprosjektet har et budsjett på nesten ni millioner kroner, og kommer sannsynligvis å bli vist på norske kinoer i løpet av neste år.

PS: Bare premierefesten av Walt Disneys nye storsatsing «Pearl Harbour kostet 70 millioner kroner.

per.steinar.moen@dagbladet.no

FRP-MANUS: Erlend Loe skal lage en film med vekt på kjærlighet til Fremskrittspartiet.Foto: SCANPIX